Pedofielen mogen zich vooral niet gestresst voelen

Pedofielen kunnen vanaf volgend jaar wellicht een speciale hulplijn bellen. Daar kunnen ze anoniem over hun seksuele verlangens praten en krijgen ze hulp aangeboden als dat nodig is. Dat meldt Jules Mulder, directeur van het centrum voor forensische psychiatrie De Waag, waar veroordeelde pedofielen worden behandeld.

'Mannen die rondlopen met pedofiele gevoelens, kinderporno downloaden of zelfs misbruik plegen, durven vaak geen hulp te zoeken', stelt Mulder. Daardoor neemt de kans op kindermisbruik toe. Door de mannen uit hun isolement te halen en ze over hun gevoelens te laten spreken kunnen ze hun verlangens mogelijk beteugelen.

De recente heksenjacht op pedofielen helpt volgens Mulder niet om misbruik tegen te gaan. Burgemeesters die pedofielen verbannen uit hun gemeente creëren volgens hem een schijnveiligheid. Wie weet hoeveel andere pedofielen er nog wonen?

De roep om een verbod van pedofielenvereniging Martijn is eveneens begrijpelijk, maar werkt in de praktijk contraproductief. 'Als je zo'n club verbiedt, gaat ze ondergronds. Nu heb je er tenminste nog zicht op'. Bovendien is de kans groter dat mannen zich aan kinderen vergrijpen als zij zich opgejaagd voelen. 'Hoe meer stress, hoe groter de kans dat pedofielen de fout in gaan'.

De hulplijn moet vanaf januari in de lucht zijn. Het voorstel ligt nog ter goedkeuring bij het ministerie van Volksgezondheid.

Bron(nen):   Nieuws.nl