Waarom mogen kinderen niet stemmen?

Opinie
zaterdag, 21 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kinderen mogen niet stemmen. In de meeste landen is de kiesgerechtigde leeftijd 18 jaar. Sommige landen hebben nog 21 als kiesgerechtigde leeftijd. In Japan is het 20. Oostenrijk onderscheidt zich met een stemgerechtigde leeftijd van 16 jaar. Maar waarom is de minimale kiesgerechtigde leeftijd zo hoog?. Hebben kinderen geen rechten die moeten worden verdedigd? Absoluut. Wordt het leven van kinderen beïnvloed door overheidsbeleid? Zeker! Dus hebben ze een stem nodig, zou je denken.
Wat valt daar tegenin te brengen? Men zegt dat ze te jong zijn om een ​​weloverwogen oordeel te kunnen vellen. Als je dat als criterium neemt, zou je ook volwassenen kunnen screenen of ze wel in staat zijn om een weloverwogen mening te hebben. Je zou ook kunnen zeggen dat het vermogen om zich een weloverwogen oordeel te vormen afneemt met de jaren: moeten we dan 80+'ers ook maar het stemrecht ontzeggen? Een jongere is misschien wel actiever, meer betrokken en beter geïnformeerd dan iemand die niet met zijn tijd is meegegaan.
Is dat niet een vorm van discriminatie? Net zoals buitenlanders, ook al wonen ze 30 jaar in Nederland, niet mogen stemmen? Of zoals vroeger wanneer vrouwen geen stemrecht hadden?
Het tweede bezwaar is dat kinderen makkelijk te beïnvloeden zijn, o.a. door de media. Alsof dat voor volwassenen niet geldt. Kinderen en jongeren halen hun informatie waarschijnlijk uit andere bronnen dan ouderen: dat kun je ook als positief zien. Meer diversiteit in meningen, meer democratie. Misschien hebben ouders teveel invloed, maar dat werd ook als argument aangevoerd om vrouwen het stemrecht te ontzeggen: hun mannen zouden hen teveel beïnvloeden.
Het derde bezwaar is dat heel jonge kinderen niet te begrijpen wat de kandidaten voorstellen. Je hoeft de stemgerechtigde leeftijd ook niet terug te brengen tot 2 jaar, maar dit is geen argument om te wachten tot ze 18 zijn. Je zou ook kunnen denken aan 8, 10 of 12 jaar.
Bron(nen): Forbes