Rotterdam krijgt uitkeringstrekkers niet aan het werk

In november 2011 berichtte WIK al dat een project om werkeloze Rotterdamse jongeren in de haven aan het werk te zetten faliekant mislukte. Maar PvdA-wethouder Marco Florijn bedacht een nieuw plan en wist het zeker: het zou hem lukken. Hij wil dit jaar 1000 werkelozen met een bijstandsuitkering in de kassen in het Westland laten werken. En de komende 2 jaar nog eens 1000 per jaar. Hoeveel mensen zijn er inmiddels aan het werk??

Op 19 maart 2012 organiseerden de projectleiders een voorlichtingsbijeenkomst in Poeldijk voor ongeveer 1000 bijstandsgerechtigden. Vervolgens konden zij zich opgeven voor een bustour langs de tuinderijen. Bijstandsgerechtigden die niet naar de bijeenkomst kwamen of niet met de bus meegingen, zouden 30 tot 100% van hun uitkering verliezen. Toch gingen maar 618 mensen met de bustour mee. Na de bustour bleken 560 werkelozen er wel wat in te zien. Na de screening bleven 400 mensen over.

Uiteindelijk werden 150 werkelozen geplaatst. Slechts 11 daarvan hebben na hun proeftijd van 1 maand een halfjaarcontract aangeboden gekregen.

Meer dan de helft van de mensen die in de kassen werken zijn Polen. Zij verdienen hetzelfde als de Nederlanders. Het verschil zit 'm in de werkethiek.

Bron(nen):   Nieuwsuur