Hoe konden deze 5 agenten zo ontsporen?

Opinie
donderdag, 02 juli 2015 om 7:23
schermafbeelding 2015 07 02 om 072103
Je dacht dat alleen racistische agenten in de VS arrestanten doodmaakten, en dan is er ineens dit. Vijf Haagse agenten die zich op Mitch Henriquez , een zwarte man, werpen die mogelijk gevaarlijk zou zijn en die dat zo grondig doen dat de man 5 minuten later dood is. De politie probeert wat er is gebeurt nog weg te moffelen. De man zou in het politiebusje onwel zijn geworden. Gelogen: op videobeelden van omstanders blijkt dat de agenten Henriquez doodden bij de arrestatie. Burgemeester Van Aartsen en andere mensen van de bestuurlijke elite bezweren dat dit zelfs niet op wat regelmatig gebeurt in de VS, maar de verschillen zijn klein, zo niet afwezig. Een zwarte man in T-shirt en spijkerbroek, geen tas, die door iets te roepen zo bedreigend zou zijn dat hij tot iedere prijs in bedwang moest worden gehouden. De prijs bleek zijn leven. Hij kon geen groot wapen hebben, hij trok geen pistool of mes, want die had hij allebei niet. Hij zei hooguit iets stoms. En toch was hij een paar minuten later dood.
Toch is het nog de vraag of de politie onrechtmatig heeft gehandeld, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer in De Volkskrant. Want 'vergeet niet': agenten zijn bevoegd om geweld te gebruiken. Ze mogen er niet zomaar op los slaan of wild in het rond schieten; hun geweld moet zich verhouden tot het gepleegde feit. Op een fietsendief richt je geen pistool, een gewapende bankovervaller verzoek je niet vriendelijk of die alsjeblieft zijn identiteitsbewijs wil tonen.
Je moet het als agent opbouwen: liever een vuistslag dan de wapenstok en geen wapen trekken als je het probleem kunt oplossen met pepperspray.
'Als het klopt dat Henriquez op een festivalterrein te midden van duizenden mensen riep dat hij een vuurwapen bij zich had, moet je als politie iets doen', zegt Timmer in De Volkskrant.
Een nekklem is echter nooit aan te bevelen, zegt de politiewetenschapper, omdat daarbij de kans op blijvend letsel of verwurging ontstaat. Volgens de Nederlandse politierichtlijnen is het middel niettemin geoorloofd als iemand zich tegen zijn arrestatie verzet.
Daarop zullen de 5 agenten, waarvan er een Arubaan zou zijn, zich mogelijk beroepen: Mitch Henriquez was bedreigend en een nekklem is niet verboden.
Dat is immers in de VS doorgaans ook het excuus. En agenten daar worden altijd vrijgesproken.