Wie gelooft dat er nauwelijks burgers dood gaan als Nederland bombardeert?

Opwinding in de Tweede Kamer en in de media. Er zouden doden zijn gevallen door de Nederlandse bombardementen op doelen in Irak en nu ook in Syrië. Kennelijk leefde de verwachting dat de Nederlandse luchtmacht tot iets unieks in staat is: massaal bombarderen zonder dat er ongewenste doden vallen. 'Van de inmiddels ruim 1.300 wapeninzetten van Nederland worden twee gevallen van mogelijke burgerslachtoffers onderzocht', staat er in de brief van 55 kantjes die het kabinet zaterdagavond laat naar de Tweede Kamer zond. Er staat niet dat bij die andere 1298 bombardementen geen toevallige doden vielen, alleen dat die niet worden onderzocht. Terecht. Want alle geleide wapensystemen ten spijt: waar gehakt worden vallen spanen en waar gebombardeerd wordt vallen doden. Ook onder 'onschuldigen'. In Syrië vielen sinds de oorlog 5 jaar geleden begon vermoedelijk 130.000 doden, in Irak sinds Bush daar de vrede aankondigde een veelvoud. Die doden vallen door bommen en granaten. Nu dus ook Nederlandse. Alle meldingen van mogelijke burgerslachtoffers als gevolg van optreden van de coalitie tegen IS worden door het Amerikaanse hoofdkwartier CENTCOM onderzocht. Om operationele redenen worden geen details vrijgegeven over de afzonderlijke onderzoeken. De Kamer wordt na het onderzoek geïnformeerd. En dan volgt vermoedelijk opwinding. En een debat.

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Kennelijk leefde de verwachting dat de Nederlandse luchtmacht tot iets unieks in staat is: massaal bombarderen zonder dat er ongewenste doden vallen.”
  Dat gelooft niemand 3luis

 2. Likoed Nederland

  Moslimterroristen schuilen juist met opzet tussen burgers, zie Gaza.

 3. disqus_RinSh7fPr4

  “massaal bombarderen” knap met vier F16’s.

  • Captain Gorgeous

   Lijkt me inderdaad sterk ^^
   En bovendien behoorlijk dom. Relatief gezien haalt het niks uit, tegelijk zijn wij een easy doelwit. Maar ach, dan heeft rutte weer een onderste steen boven te leggen. Kan hij wat oefenen.

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
 4. kwikfit

  Burgerslachtoffers worden toch alleen door de Russen gemaakt?

  • Birdy

   Vooral als ze aan de winnende hand zijn en Assad meer terrein terug verovert! Dan zijn er spontaan meer burgerdoden dan tijdens bombardementen van de VS “coalitie”.

   (in antwoord op kwikfit)
 5. Fritzy666

  Who cares……hoor je nog iemand over Parijs?

  • Captain Gorgeous

   Precies, Who cares. Zolang de centrale banken, de wapenhandel, de oliehandel en de farma winst maken is alles prima. De hele rede dat we oorlog voeren nota bene.

   (in antwoord op Fritzy666)

Reacties niet toegestaan