Samsom, alsjeblieft, stap op

Diederik had deze week weer een plan om de vluchtelingen te helpen. Het bleek wederom een plan om zichzelf te helpen. Bas Heijne in NRC: "Als het politieke berekening was, dan was het verdomd slecht berekend. En onsmakelijk – want wanneer je zo’n plan lanceert als een serieus voorstel, terwijl je vooraf weet dat het niet meer dan een loos gebaar is, roep je de verdenking over jezelf af dat je de crisis gebruikt om een kwakkelende politieke carrière op te vijzelen. Als je dan begint over kinderen die aan de Macedonische grens in de modder liggen, is het ineens niet meer duidelijk of Samsom er is voor die kinderen – of die kinderen er zijn voor Diederik Samsom." En: "Ik voel me daardoor besmeurd. Het is de ergste vorm van populisme – je bent geneigd erin te trappen omdat het anders dan bij Wilders niet om stugge haat gaat, maar om humanisme. Wie met een beetje hart wil niet dat vluchtelingen een menswaardig bestaan krijgen, niet langer het risico lopen uitgebuit te worden of te verdrinken? Wie kan het aanzien dat opgejaagde gezinnen speelbal worden van bureaucratische procedures en politieke machtspelletjes?" Op 2 plaatsen gaat het in NRC over het vertrek van Diederik Samsom. Heijne legt uit waarom zijn aanblijven voor fatsoenlijke mensen steeds onaangenamer wordt, elders in dezelfde krant legt Tom Jan Meeus uit dat de opstand in de fractie van de PvdA op uitbreken staat. 'Zoals het nu gaat, zei een PvdA-fractielid deze week, voelt het alsof het lijntje elk moment kan knappen.' Voorspelling van Welingelichtekringen: eind september valt het kabinet en rond die tijd valt ook Samsom  

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ko Herent

  Maar hopen dat de voorspelling uitkomt. Dan de zaakjes even op orde zetten. Geen ontwikkelingsgeld, geen gelukszoekers meer die geen enkel dorp wil en weer zorgen voor de ouderen en gehandicapten.

 2. Pietje_Precies

  Tja dat was wel een beetje heel populistisch van Samsom, een kansloos plan lanceren voor een feelgood momentje voor zn achterban. Maar ja, gevestigde orde dus dan mag het gewoon van de Volkskrant

 3. Fred de Roode

  We hebben helemaal niets aan die Flapdrol, is een echte salon socialist…het beste is inderdaad dat meneer Samson opstapt.

 4. Fritzy666

  Het zou een zege zijn voor het Nederlandse volk, als deze electorale minkukel het veld ruimt, misschien geeft dat wat meer ‘lucht’ in deze ‘schijndemocratie’. Hoe kan het nu mogelijk zijn, dat iemand of een partij, wat amper nog kiezers trekt, nog mag mee praten en beslissen….8 zetels over, en nog denken ten volle mee te mogen beslissen…..weinig democratie!

  • tol van de welvaart

   In een democratie teld de verkiezingsuitslag en niet vage peilingen. De PVDA heeft 36 zetels in het parlement. Wie is de baas, het volk of Maurice the Dog?

   (in antwoord op Fritzy666)
   • Fritzy666

    Het volk sch##t de PvdA inmiddels volledig uit, wel gekozen door het volk, maar niet meer voor het volk! Zij zijn slechts goed in het ‘verkwanselen’ vande door het volk opgebouwde Sociale Zekerheden, ten behoeve van de vele ‘nieuwkomers’, die nog nooit ook maar één oude gulde cent hieraan hebben bijgedragen. Maar misschien hoopt de PvdA, met de instroom, van deze ‘nieuwkomers’, voor de toekomst weer op een electorale ‘come back’?

    (in antwoord op tol van de welvaart)
 5. Burgermans

  Alsof een andere sociaaldemocraat het beter zou doen… Het is gewoon eigen aan linkse politici dat ze de ellende van kinderen en buitenlanders maar al te graag misbruiken om onderbuikgevoelens op te wekken.

 6. Blargh

  wat was dat plan?

 7. disqus_RinSh7fPr4

  Dat Samsom kinderen gebruikt voor politieke doeleinden is niet nieuw, dit deed hij immers ook al tijdens de vorige verkiezingscampagne, zijn eigen gehandicapte kind nota bene.
  Jammer dat Bas Heijne, professioneel fatsoenlijk mens, dit kennelijk pas een probleem acht als de PvdA op het punt staat de rekening van dit (luchtbruggen slaande) kabinet gepresenteerd te krijgen.

  Ik zie overigens graag dat Samsom de rit uitzit en het liefst daarna ook nog, zo’n goeie hebben we nog nooit gehad.

 8. Mea MoresZn

  Oei,oei, oei, Samson’s tweede plan in korte tijd, of gewoon een scenario?, moet besproken zijn in de PvdA-top alvorens het werd gelanceerd. Niet alleen in Nederland, maar ook bij collega’s van zusterpartijen in Europa slaan Samson en de PvdA daarmee een nieuwe deuk in het toch al afbrokkelende imago van de socialisten in Europa.
  De wetenschapper Samson had zich moeten realiseren dat vanuit een strategisch doel teruggeredeneereerd en tal van factoren afgewogenen moeten worden om tactisch succesvol te kunnen opereren. Daarin is Samson ten tweede maal niet in geslaagd, waarmee hij de coalitie op het spel zet.

 9. Dead Silence

  Samson moet nog even aanblijven totdat de PvdA helemaal kapot is to minus oneindig.

 10. Claudia Verhoeven

  Het wordt tijd dat Diederik zelf op het vliegtuig stapt,geeft niet waarheen
  Als wij hem maar kwijt zijn ,misschien kan hij die andere kwallebak Rutte dan ook meenemen?
  leve de patriottische lente

Reacties niet toegestaan