Youp: We hebben een grote bek, maar in de praktijk zijn we een bende lafaards. Nederland een gidsland? Laat me niet lachen.

"We hebben een grote bek, maar in de praktijk zijn we een bende lafaards. Nederland een gidsland? Laat me niet lachen. Ik schaam me voor veel in Nederland – niet alleen voor het voetbal." Youp van 't Hek in Knack over de Nederlandse discussie. " Ik vind de houding van Nederland in de vluchtelingencrisis echt gênant. Ik ben stomverbaasd dat wij er in dit landje blijkbaar niet in slagen in te zien dat die mannen, vrouwen en kinderen een gruwelijke en onbegrijpelijke oorlog ontvluchten. We hebben het geld en de ruimte om ze te helpen. En ja, we zullen enkele sporthallen moeten vullen – maar die gebruikten we toch al niet, want we zijn allemaal te dik.Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerden we ook al Duitse Joden te helpen. We hebben een grote bek, maar in de praktijk zijn we een bende lafaards. Nederland een gidsland? Laat me niet lachen. Ik schaam me voor veel in Nederland – niet alleen voor het voetbal.

En Van 't Hek moet ook niet veel hebben van het islam-bashen van sommige van zijn collega's. "Natuurlijk vind ik het totaal belachelijk dat die Erdogan zich bezighoudt met wat een Duitse komiek over hem zegt, maar ik ervaar het niet als een bedreiging. Ik stoor me wel aan de sfeer die we er nu rond creëren. Je krijgt de indruk dat je er vandaag pas bij hoort als je Erdogan een pedofiele geitenneuker noemt, maar daar pas ik voor. Ik heb hetzelfde gevoel ook bij Ebru Umar, de columniste die in Turkije werd opgepakt omdat ze een paar kritische tweets had gestuurd. Het gaat allang niet meer om de vrijheid van meningsuiting, maar vooral over Ebru Umar."