Schandelijke column in Metro over Tim

In Metro doet columnist Koelman een poging tot grappig zijn - of scherp, wie zal het zeggen - door een nepbrief te publiceren aan de ouders van Tim uit Tilligte, zogenaamd uit naam van de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, Mariska Orbán-de Haas. Die laatste staat bekend als een tegenstander van homoseksualiteit. In de column richt Koelman namens Órban-de Haas het woord tot de ouders van Ribberink. De 20-jarige jongen maakte een week geleden een eind aan zijn leven omdat hij werd gepest.
Koelman suggereert dat Ribberink zou worstelen met homoseksuele gevoelens en dat zijn ouders daar nooit iets aan hebben gedaan. 'Ik vraag mij oprecht af waarom u nooit heeft ingegrepen. Zei u nooit tegen Tim: kies voor het mooiere, kies voor de eenheid tussen man en vrouw?'
Ook wordt verwezen naar de jaren '50, 'toen minderjarige rooms-katholieke jongens nog werden gecastreerd om ze van hun homoseksuele gedrag af te helpen'. 'Maar daarvoor is het nu te laat. Aan de andere kant: nóg erger was het geweest wanneer Tim over enkele jaren met een andere homo was getrouwd', zo schrijft Koelman in de column, die wordt afgesloten met 'alle liefs van Mariska Orbán-de Haas'. Het Katholiek Nieuwsblad laat weten zich volledig te distantiëren van de nepbrief 'die in zijn smakeloze geheel voor rekening komt van columnist Koelman en voor Metro'. 'Ons medeleven gaat uit naar Tims nabestaanden, die dit bovenop hun verdriet te verwerken krijgen.' Marije van 't Hoog, eindredacteur bij Metro, laat Nu.nl weten dat Koelman in zijn columns 'de vrijheid heeft om alles te schrijven binnen de grenzen van de wet'. Ze vindt niet dat in de column de grenzen van het fatsoen worden overschreden. 'Het is een satirische column. Er is ook geen enkele discussie geweest of dit stuk wel of niet zou worden geplaatst.' Bij Metro is het dus de wet die bepaalt of iets fatsoenlijk is.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Willem Brouwer

  Metro laten liggen mensen

 2. knier

  Totaal geen moeite met deze column;Juist dit soort “nette mensen” als genoemde Mariska zorgen er met hun geniepige en,oh zo,slim gebrachte gedachtegoed er nog steeds voor dat het word “homo”bij sommigen gezien word als belediging,mede waardoor die jongen,al dan niet homo,zelfmoord heeft gepleegd.

  • Karel Kritisch

   Mariska heeft inderdaad een treurige opvatting jegens homoseksualiteit maar deze column is walgelijk. Dit doe je niet, zwaar smakeloos. Die familie is intens verdrietig.. een wanhopige zelfmoord wordt gebruikt voor zogenaamde satire. Niets leuks aan.

   (in antwoord op knier)
 3. Karel Kritisch

  Walgelijke column. Over de rug van rouwende familie. Gadverdamme!

 4. Wesley Breel

  Die laatste zin had je wel weg kunnen laten, dan was het nog redelijk objectief geweest. De column vond ik zelf niets leuks aan, zelfs wat onfatsoenlijk. Al is die Mariska zelf natuurlijk de conservatisme zelf. Het is voor de ouders van Tim Ribberink nog het ergst, want het heeft geen enkele (positieve) invloed om het publieke debat.

 5. DutchBag

  Walgelijk omdat het over de rug is van Tim.

Reacties niet toegestaan