Krugman: Europa is in een depressie beland, en dat veroorzaakt slechte dingen'

Opinie
maandag, 12 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Paul Krugman, econoom en columnist van The New York Times, komt tot de conclusie dat Europa is ingestort en in een depressie is beland. En daar kunnen, schrijft hij, wel eens slechte dingen uit voort komen, zoals de opkomst van autoritarisme, fascisme, en extreem rechts.
Als voorbeeld noemt Krugman Hongarije, dat koerst richting éénpartijstaat. Dankzij de verkiezingsoverwinning van de autoritaire rechtse partij Fidesz. Die partij heeft sinds het voorjaar via gedeeltelijke elkaar overlappende (grond)wetswijzigingen de oppositie uitgerangeerd. Zo is de kieswet opnieuw ingericht om de partij te bevoordelen. Ook heeft de partij ervoor gezorgd dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is ingeperkt. Onafhankelijke en kritische media worden hardhandig aangepakt. Ondanks dat Hongarije aan de rafelranden van Europa ligt, vreest Krugman dat het uitblijven van economische groei en de sterk oplopende werkloosheid en armoede in Europa ervoor kunnen zorgen dat de publieke woede een uitweg vindt via dubieuze politieke bewegingen.
Zo heeft de Duitse obsessie voor soberheid en een harde valuta in de jaren ‘30 Adolf Hitler aan de macht gebracht. Dat zorgde voor meer slechte zaken dan een mens in zijn leven aan kan.