Reken niet op de politiek

Opinie
door Admin
zondag, 29 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Met de huidige economische malaise zou je denken dat de politiek weer helemaal terug is. Kijk eens hoe politici bijeen komen om de problemen op te lossen. In eigen land, maar natuurlijk ook over de grens - met andere politici - want samen kunnen ze nog meer dan ze alleen al kunnen.
In de Frankfurter Allgemeine Zeitung staat een intelligent essay van Günter Bannas die maar weinig heel laat van deze verwachtingsvolle these. Bannas met een beetje lachen om het idee dat politici de economische markt wel even tot de orde zullen roepen, omdat anders een catastrofe over ons neerdaalt. En om de retoriek waarmee dit gepaard gaat.
Zoals Angela Merkel die zegt dat er ‘geen alternatief’ is voor de wijze waarop zij nu handelt. Want het is toch nog maar heel kort geleden dat het hele bonusstelsel in de bancaire wereld nauwelijks omstreden was. Het ging er immers om de beste mensen te behouden die anders naar een beter betalende werkgever zouden overspringen. Met andere woorden: politici hadden zich volledig geschikt naar de globale economische orde waarin heel de wereld een markt was geworden. En daarmee in zekere zin erkend dat hun rol maar marginaal was.
En nu zou de politiek dus met een geweldige comeback bezig zijn; met nieuwe wetten en ‘conjunctuurpakketten’ wordt de greep op de markt verstevigd. En wordt de illusie gewekt dat de politiek weer heer en meester kan worden over de economie.
Bannas gelooft daar maar weinig van. In het gigantische krachtenveld van de wereldeconomie zijn politici in zijn ogen slechts figuranten, bestemd voor een bijrol. En dat is goed om te weten als straks in Londen bij de G20 weer honderden camera’s zijn gericht op onze leiders en vertegenwoordigers.