Seks en liefde: een kwestie van economie?

Opinie
woensdag, 21 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Roy Baumeister van de Florida State University stelt dat seks en liefde te verklaren zijn op basis van een eenvoudig economisch model: de vrouw beschikt over het aanbod aan seks en de man stelt daar iets tegenover: geld, aandacht, inzet. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Baumeister heeft het dan wel alleen over heteroseksuele relaties en gaat ervan uit dat mannen meer seks willen dan vrouwen. En verder doet hij alsof vrouwen seks produceren en mannen seks consumeren en niet andersom, wat te betwijfelen valt.
Ondersteuning voor zijn theorie vindt hij in het gegeven dat hoe meer gelijkheid er is tussen man en vrouw, hoe meer seks, hoe meer onenightstands en hoe meer verschillende partners men heeft. In landen waar vrouwen achtergesteld worden, gaan vrouwen minder snel over tot 'de daad' en moet de man een hoge prijs betalen, nl. trouwen en haar de rest van haar leven onderhouden.
Toch klopt de theorie niet helemaal. In onze geëmancipeerde Westerse maatschappij zijn websites als Sugardaddie, Seeking Arrangements en What's Your Price nog altijd populair. Ondanks de emancipatie lijkt de economische waarde van vrouwen in onze huidige samenleving juist hoger dan ooit.