"Waarom wij aan de rand staan van de hypothecaire afgrond"

Opinie
woensdag, 18 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Professor Ewald Engelen (financieel geograaf) jaagt je in een column de stuipen op het lijf: "Laat mij kort uitleggen waarom wij aan de rand van de hypothecaire afgrond staan en hoe wij net zo’n financieel ‘zwart gat’ kunnen worden als de Verenigde Staten of Ierland.In vijftien jaar tijd zijn de prijzen voor eengezinswoningen in Nederland verdriedubbeld, van € 100 duizend tot pakweg € 300 duizend, en voor appartementen verdubbeld: van € 75 duizend naar ruim € 150 duizend. Sindsdien zijn de prijzen eerst licht gedaald en toen gestabiliseerd. Daar hoort uiteraard een grote particuliere schuldenlast bij. Er is dan ook geen land in Europa met zo’n hoge hypotheekschuld als het brave Nederland. De totale omvang ervan is ongeveer zo groot als ons bruto nationaal product. Om precies te zijn € 614 miljard. Dat komt neer op een schuldenlast van ruim € 36 duizend per persoon. Maar even minder dan de private schuld in Denemarken en Noorwegen, en veel meer dan die van de Verenigde Staten (€ 26 duizend), het Verenigd Koninkrijk (€ 22 duizend), Duitsland en België (beide rond de € 13 duizend), en zelf meer dan financieel rampgebied Ierland (€ 33 duizend)."
Daarna legt Engelen in zijn column uit waarom het helemaal fout zal gaan. Dat leest u hier Daar gaat hij in op het simpele feit dat het wel fout moet gaan. De huidige lasten pasten bij stijgende inkomens en sttijgende huizenprijzen. Bij stagnerende inkomens en dalende prijzen stort het kaartenhuis onvermijdelijk in elkaar, Net als in de VS, Spanje en Ierland.
En dan de uitzwaaier: "Nederland is een raar land: aangeharkt, ingeperkt en gladgestreken als het is, koestert het de illusie te goed te zijn voor de ellende van de rest van de wereld. Geen oorlog, geen corruptie, geen genocide, geen fundamentalisme, geen speculatieve verdwazing. En ondertussen grossiert de elite in zelfverrijking, marcheert Nederland fier aan het hoofd van de parade van het Europese populisme, heeft het een niet geringe bijdrage geleverd aan de genocide van anderen, en is hier een speculatieve huizenbel geblazen die zijn gelijke in de wereld niet kent. De volgende financiële Apocalyps zou zo maar van Nederlandse origine kunnen zijn. Meesters in zelfbedrog zijn we."
Bron(nen): FTM