“Wat zou er zijn gebeurd als Obama was vermoord”

Aan het eind van een lange campagnetoespraak vroeg presidentskandidaat Joe Biden zich ineens af wat er zou zijn gebeurd als Barack Obama tijdens de campagne was doodgeschoten. Biden herinnerde zich dat in zijn eigen jeugd Robert Kennedy werd vermoord, terwijl hij vrijwel zeker president zou zijn geworden.

Waarom Biden het daar gisteren over had weet niemand. De campagne van Biden knutselde een verklaring in elkaar en zei dat het gisteren 11 jaar gelden was dat Obama Biden vroeg zijn running mate te worden. En dat Biden daarom dacht aan de moord op Robert Kennedy. Het is een verklaring. Maar de medewerkers van Biden hebben het druk met verklaringen verzinnen voor rare uitspraken van Biden. Zo zei hij vorige week: 'Gekleurde kinderen kunnen net zo slim zijn als blanke kinderen.'

Het aantal kromme uitspraken van Biden lijkt te groeien. Hij verspreekt zich al zijn hele leven, maar mogelijk begint zijn leeftijd - hij is 76 jaar - ook zijn tol te eisen. Stel dat hij president wordt, dan zal hij aan het eind van zijn eerste termijn 81 jaar zijn.

In de polls ligt Biden nog altijd voor op al zijn concurrenten aan Democratische kant. En hij zou, volgens diezelfde polls, Trump met een straatlengte verslaan.

Maar er is een kans dat de kiezers als gevolg van dit soort uitspraken gaan nadenken over de vraag of hij is opgewassen tegen de eisen van het presidentschap.

Voor de context: hier het hele fragment uit de reden van Biden:

"Geen van jullie . . . vrouwen zijn oud genoeg - maar een paar van jullie zijn oud genoeg, ik ben afgestudeerd in 1968. Iedereen voor mij was, drop-out, vertrouw niemand boven de 30, iedereen die er niet bij betrokken is. Nee, ik meen het. Ik weet dat geen enkele vrouw haar hoofd zal schudden en het zal erkennen. Maar jullie weten waar ik het over heb. Rechts? Maar wat gebeurde er toen? '

"Stel je voor wat er zou zijn gebeurd als God het zou verbieden als Barack Obama was vermoord nadat hij de feitelijke kandidaat was geworden. Wat zou er in Amerika zijn gebeurd?"