Dit zijn de 6 belangrijkste belastingplannen van Prinsjesdag

Politiek
vrijdag, 13 september 2019 om 16:52
welingelichtekringen header 1
Zoals gebruikelijk is een groot deel van de plannen van het kabinet al uitgelekt nog voor Prinsjesdag begint. Van een lastenverlichting voor de middeninkomens tot het verhogen van de beleggingstaks, Business Insider heeft voor ons de 6 belangrijkste fiscale maatregelen op een rij gezet.
KoopkrachtverbeteringDe meest interessante maatregel is het verbeteren van de koopkracht voor de middeninkomens. Wie tussen de 35.000 en 75.000 euro bruto per jaar verdient gaat er tussen de 2,2 en 2,4 procent op vooruit.
Minder voordeel voor bedrijvenDe winstbelasting voor kleine en middelgrote bedrijven gaat minder omlaag dan eerder was afgesproken. Voor winsten tot 200.000 euro daalt de belasting van 19 naar 16,5 procent. Het plan om de belasting op winsten van boven de 2 ton te laten zakken, lijkt te worden teruggedraaid. Pas in 2021 gaat het tarief mogelijk omlaag naar 21,7 procent.
Minder belastingaftrek voor zzp'ersZzp'ers konden altijd 7.280 euro per jaar aftrekken van de belasting. Dat gaat stapsgewijs omlaag naar 5.000 euro.
Geen overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarktOmdat een huis op de huidige woningmarkt voor starters bijna onbetaalbaar is, wil de overheid de overdrachtsbelasting van 2 procent afschaffen. Voor investeerders gaat die belasting juist omhoog.
E-bike leasen wordt voordeliger, elektrische auto duurderHet kabinet wil 'de e-bike van de zaak' populairder maken. Tegen een bijtelling van maar een paar euro per maand kunnen mensen de fiets ook privé gebruiken.
De bijtelling voor de elektrische auto gaat omhoog van 4 naar 8 procent over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde. Boven dat bedrag is de bijtelling 22 procent. Vanaf 2026 geldt die 22 procent voor de hele aankoopprijs.
Belasting op spaargeld omlaag, beleggingstaks omhoogIn box 3 wordt een scheiding gemaakt tussen spaargeld en beleggingen. Het kabinet wil spaargeld bij de huidige lage spaarrentes minder zwaar belasten. Daar staat tegenover dat beleggers fors meer gaan betalen.
Bron(nen): Business Insider