Nieuwe Japanse premier wil excuses WO II aanpassen

De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe zit nog maar twee weken in het zadel, maar heeft zijn intrede alvast niet gemist. In een interview met de Japanse krant Sankei ontvouwde Shinzo Abe zijn plannen om de Japanse excuses voor de wreedheden tegen andere Aziatische volkeren zoals China tijdens WO II, te herzien. Het land maakte deze excuses in 1995 maar Abe wil nu komen met een 'verklaring die vooruitkijkt en geschikt is voor de 21e eeuw'. De conservatieve premier geeft geen nadere uitleg. Naar verwachting zullen de buurlanden verontwaardigd reageren, als de regering in Tokio zijn excuses gedeeltelijk intrekt. De toenmalige premier Tomiichi Murayama bood in 1995 mondeling excuses aan voor de Japanse agressie tijdens de oorlog. Juist omdat de excuses zo onduidelijk waren, hebben landen als China en Zuid-Korea in de jaren daarna aangedrongen op duidelijke, schriftelijke excuses van de regering in Tokio.

Bron(nen):   Trouw      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. knier

    mijn familie heeft in het jappen kamp gezeten en heeft alles verloren wat ze daar opgebouwd hadden,meer als een halfslachtig excuus is er nooit voor terug gekomen.

    Nu hoef ik geen geld of wat dan ook maar om die jappen nu een warm hart toe dragen gaat ook wel wat ver;dat ze maar in de stront zakken,een aan verkeerd “eergevoel” lijdend schijt volk,wat weer wel begrijpt hoe ze auto’s en elektronica aan het westen moet verkopen.

    Dat dan weer wel natuurlijk,kots….

Reacties niet toegestaan