Asscher: mensen moeten meer loon krijgen, goed voor de economie

Vicepremier Lodewijk Asscher denkt dat het goed is als Nederlanders via loonstijging meer geld te besteden krijgen. Dat zegt de PvdA'er vrijdag in een interview met het Financieele Dagblad. ,,Dat kan helpen de zwakke economie weer op de been te brengen en de Nederlanders wat meer koopkracht te geven.'' In het gesprek zegt hij verder dat het niet aan hem is om looneisen te formuleren en zich niet in de cao-onderhandelingen te willen mengen van de vakbonden, omdat die heel goed zelf een looneis kunnen stellen. Eerder had al een aantal economen onder wie Lex Hoogduin en Wim Boonstra gezegd dat loonmatiging de economie remt. Ook het IMF vindt dat.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dead Silence

    Ja Asscher, Nederland is een exportland en afhankelijk van alles buiten Nederland. Hogere lonen betekent hogere productprijzen, ofwel jezelf buitenspel zetten. En dat trekt de kar in dit land. Bijna niet voor te stellen, maar zo waar als een koe.

  2. Jannie Ooms

    Ja hoor, Asscher, leg de lasten maar bij de werkgevers. Die hebben het al zo makkelijk, toch? Stop met het bezuinigen en het wurgen van de economie. Doe eens gek: begin eens met het verlagen van de inkomstenbelasting en gemeentelijke en provinciale heffingen. Dáár hebben de werknemers pas echt iets aan.

  3. kletsmajoor

    De echte boodschap van Asscher is dat de overheid niet gaat bezuinigen waardoor de belastingen ook niet omlaag kunnen gaan. In plaats daarvan moeten de bedrijven maar afzien van winst en/of schulden maken om de hogere lonen te betalen. Dit was eigenlijk wel te verwachten omdat sinds de credietcrisis alleen de bedrijven hun schulden hebben verkleind. Overheden en particulieren zitten nog tot hun nek in de schulden. Asscher wil dus de ruimte bij bedrijven afromen. Dat een socialist met zo’n plannetje komt verbaast niet, dat de VVD daarin meegaat zegt weer een hoop over die partij.

Reacties niet toegestaan