Tusk: “Brexit is een van de meest spectaculaire fouten in de geschiedenis van de EU”

Donald Tusk wil nog steeds dat de Brexit niet doorgaat. Hij noemt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU 'een van de meest spectaculaire fouten in de geschiedenis van de Europese Unie'. Er lag een campagne aan ten grondslag die werd gekenmerkt door 'een niet eerder geziene bereidheid om te liegen'.

Dat zegt Donald Tusk in zijn eerste interview na het aftreden als president van de Europese Raad tegen The Guardian. "Brexit was de pijnlijkste en droevigste ervaring in de vijf jaar dat ik president was." Het was in het algemeen een tumultueuze periode met de crisis van de Eurozone, de verkiezing van Donald Trump en de migratiecrisis.

Onlangs zei Tusk dat het nog altijd beter zou zijn voor beide partijen als de Brexit niet door zou gaan. Veel Europese diplomaten zijn het daar niet mee eens. Zij vrezen dat een tweede referendum zou leiden tot een diepe verdeeldheid van het VK. Als de Britten dan toch bij de EU blijven, zou het land de besluitvorming binnen de unie alleen maar verder bemoeilijken.

Tusk denkt dat dat niet zo is. "Het enige verschil is dat het VK er dan nog is. Ze zijn hoe dan ook verdeeld: 50/50," aldus de politicus. "Het is een illusie om te denken dat het eenvoudiger is om goede relaties op te bouwen met de Britten als ze uit de EU zijn."

Volgens Tusk vormen de overheden van landen als Polen en Hongarije de grootste bedreiging voor de Europese Unie. "Het zijn landen die onze waarden niet serieus willen nemen, maar wel van alle voordelen van de EU profiteren." Toch vindt hij niet dat Brussel meer macht moet krijgen om deze problemen op te lossen. "Zonder goede wil hebben we geen kans om te overleven, maar dat is ook juist de schoonheid van de Europese Unie."