Woningmarktakkoord: de huren mogen 6,5% stijgen

De huren mogen geen 9% maar maximaal 6,5% stijgen. Dat staat in het akkoord dat het kabinet vannacht heeft bereikt met D66, SGP en ChristenUnie, zo meldt de Volkskrant. De oppositie, die nodig was voor een meerderheid in de Eerste Kamer, eiste een mildere heffing voor woningcorporaties. Ook de nieuwe, strengere hypotheekregels maakten deel uit van het overleg, al is de oppositie daarover intern verdeeld. In het akkoord staat dat de verhuurdersheffing voor woningcorporaties daalt van € 2 miljard naar 1,75 miljard. De aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken gaat van 30 naar 35 jaar. Het wordt mogelijk om niet meer de hele hypotheek af te lossen: 50% in plaats van volledig. Het leidt er wel toe dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken. De huren worden niet gekoppeld aan de WOZ-waarde, maar punten gaan de huur bepalen.  Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, kan zich nog niet erg vinden in het akkoord, meldt De Telegraaf. 'Het akkoord helpt woningcorporaties niet.' De investeringscapaciteit van woningcorporaties gaat er volgens Aedes waarschijnlijk op achteruit. 'De verhuurdersheffing word weliswaar verlaagd, maar door het akkoord zullen corporaties ook fors minder aan huurinkomsten binnenkrijgen. Daardoor kunnen wij minder investeren, in bijvoorbeeld nieuwbouw.' Aedes ziet ook geen structurele aanpak van de problemen op de woningmarkt. 'Dit is slechts een beetje lapwerk. Wij pleiten bovendien al een hele tijd om de plannen voor een inkomensafhankelijke huur van de tafel te halen. Het is volgens ons onbegrijpelijk dat het kabinet daar nu toch mee door lijkt te gaan', aldus Aedes.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Natuurlijk blijft het *mogelijk* om de hele hypotheek af te lossen, het is alleen niet meer *verplicht* om toch renteaftrek te kunnen krijgen.

 2. Paulraw

  Het kabinet schiet zichzelf in de voeten .Door andere maatregelen is de inflatie nu al 3% ,zodat de 6,5% al niet veel meer voordeel meer biedt voor de staat .Alleen de koopkracht wordt nog verder uitgehold,nog grotere terugval in consumentenbestedingen van doorsnee werkenden in huurhuis.Die 6,5% moeten straks weer verrekend worden met de volgende inflatiecijfers,die dus ook weer veel hoger gaan uitvallen .
  Rutte bedankt voor dit ”économisch herstel”.

 3. malky

  Dit kabinet kan wat mij betreft verhuizen naar waar het thuishoort, de vuilnisbak.

 4. Paulraw

  Oude regeling bij de huidige inflatie van 3%:tot 33000:plus4,5 %,tot 43000:plus5,5%,vanaf 43000:plus9,5%.
  Nieuwe regeling :tot 33000:4,5%,tot 43000 plus 5%,vanaf 43000 plus 7%.
  Voor de laagste inkomens verandert er niets ,hoe hoger hoe minder uitgeknepen.Bij 7% is huur van 600 euro na 10 jaar krap 1200 euro.Leuk voor jongere huurders ,die gaan dan kopen .Maar iemand van 54,die koopt echt niet meer ,en zit tegen zijn pensioen tegen een huur van 1200 euro aan te hikken.

Reacties niet toegestaan