Oud-minister Plasterk: “Tesla-rijders zijn enorme asocialen”

Op dit moment kan het Nederlandse elektriciteitsnetwerk het helemaal niet aan als iedereen elektrisch zou gaan rijden. Voor het eerst is daar een prijskaartje aan gehangen. Netbeheerder Stedin liet weten dat de energierekening van Nederlanders met tientallen euro’s per jaar zal stijgen.

Het elektriciteitsnetwerk moet flink worden verzwaard om 1,7 miljoen laadpalen te kunnen plaatsen en 1,5 miljoen huizen van het gas af te halen. Stedin maakte duidelijk dat dit heel veel geld gaat kosten.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft daar furieus op gereageerd op Twitter. “Als dit bericht klopt, gaan alle huishoudens tientallen euro’s meer betalen doordat één Tesla-rijder meer energie slurpt dan tien huishoudens,’’ schrijft de PvdA’er. “Dat zijn dus enorme asocialen. Voor elke Tesla zitten honderden bejaarden met fleecedekens kou te lijden.”

Zijn tweet krijgt veel bijval en wordt massaal gedeeld. Ook de Tweede Kamer reageerde fel op het nieuws van Stedin. Zo zei GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee al dat de miljardeninvesteringen van netbeheerders niet moeten worden doorberekend aan de burger. “Dit kan veel beter worden gefinancierd uit het zogenoemde Wopke-Wiebesfonds,’’ waarmee hij doelt op het nieuwe investeringsfonds van het kabinet.