Margaret Thatcher had (achteraf) gelijk over de Euro

Het was haar koppige verzet tegen de euro dat haar ten vaal bracht. Vanwege dat verzet trad eerst haar minister van financien Howe af, en vervolgens spande de partij tegen haar samen en bracht haar ten val. Wat had Thatcher tegen de euro? Ze zei dat een gemeenschappelijke munt niet zo lukken zonder een gemeenschappelijke economische en fiscale politiek. En dat die weer zou leiden tot gemeenschappelijke politiek en dus tot een federaal Europa via de achterdeur. En gelijk blijkt ze te hebben gedacht, Voor wie een kwartiertje heeft: hier haar uiteenzetting in het Parlement over de gevaren van de gemeenschappelijke munt:  

23 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. CHIU

    Nee hoor. Thatcher had VOORAF gewoon gelijk.

  2. Edwin67veen

    Oh, is er weer één doodgegaan en wordt hij, of in dit geval zij, dan weer de hemel ingeprezen? Zo is het toch altijd als iemand doodgegaan is?
    Als er één was dit ongelooflijk ongelijk had, dan was het Thatcher wel. De euro is super en heb deze munt wel 10 keer liever als die ouderwetse pond. Maar trouwens wel gek he, dat het superslecht in Engeland gaat, met de pond en nog heel erg goed in Duitsland met de Euro. Wie heeft er nu gelijk, Thatcher of Merkel?

    • arjanvrh

      Om zelf even de rake voorspellingen te tellen een handig linkje: http://www.margaretthatcher.org/document/108234

      Zelfs in Duitsland zegt de helft dat de Euro “een vergissing” was. Paul Krugman vindt het een vergissing.

      In Griekenland knijpt men zich al helemaal in de handjes met die fijne euro.

      (in antwoord op Edwin67veen)
      • Edwin67veen

        Dan hadden ze moeten besluiten om uit de Euro te stappen en hun geweldige Drachme weer in te voeren. Het is graag of helemaal niet. Wie de lusten wil, moet ook de lasten dragen. Ze hebben zelf voor de Euro gekozen, ook toen de hele boel daar in elkaar stortte en ze nogmaals moesten kiezen!

        (in antwoord op arjanvrh)
        • arjanvrh

          Het is u wellicht niet opgevallen dat er helemaal geen mechanisme is om uit de Euro te stappen? “De Grieken” hebben overigens net zo hard voor de Euro gekozen als “De Nederlanders”.

          (in antwoord op Edwin67veen)
          • RhodBerth

            Er is nooit een referendum over de Euro geweest, maar dat is er ook niet geweest over de AOW, de WW en de kinderbijslag. We hebben daar wel allemaal voor gekozen, nl. via verkiezingen.

            We liepen allemaal heel erg warm voor de Euro in NL. Als er een referendum zou zijn geweest, zou 60+% voor gestemd hebben. In aanloop naar de euro hoorde je niemand over de euro klagen.

            Pas toen aan het einde van de economische hoogconjunctuur in 2002 de inflatie hard steeg (wat altijd gebeurd aan het einde van hoogconjunctuur) gingen mensen een (makkelijk) slachtoffer voor de laagconjunctuur en inflatie zoeken.

            Dit keer waren de mensen in NL gelukkig beschaafd. Het slachtoffer werd geen bevolkingsgroep, het werd geen rascisme, het werd de euro. En later kwamen daar de bankiers bij.

            Het is wel lekker simpel.
            Het zit tegen, maar we weten wie en wat het gedaan heeft! Driewerf schande!

            (in antwoord op arjanvrh)
    • CHIU

      In Duitsland gaat het goed ondanks de Euro en zeker niet dankzij de Euro.

      (in antwoord op Edwin67veen)
      • Edwin67veen

        Dat is precies wat ik zei. De Euro heeft hier niets mee te maken. Al is het wel gemakkelijker met 1 munt in heel Europa.

        (in antwoord op CHIU)
    • Kamikaazkop

      De pond is nog altijd een hele stabiele munt.

      (in antwoord op Edwin67veen)
      • Edwin67veen

        Ik dacht toch echt dat deze jaren geleden een stuk meer waard was. Als ze zo door blijven drukken (en wij krijgen de zaak weer een beetje op orde) komt de pond onder de Euro. Zou wel weer een feestje opleveren.

        (in antwoord op Kamikaazkop)
      • RhodBerth

        De pond is helemaal niet stabiel. Vroeger was de pond 3,5 gulden waard, nu is ze nog maar iets meer waard dan 1 euro. Reken het zelf maar uit.

        De euro-crisis is niet het grote probleem van de komende 10 jaar.
        Amerika en Engeland, dat is het grote probleem van de komende 10 jaar. Beide landen zouden weleens een bankroet enkel met hyperinflatie kunnen afwenden.

        (in antwoord op Kamikaazkop)
    • RhodBerth

      Een hele rake observatie!
      In Engeland gaat het veel en heel veel slechter economisch dan in de euro-landen.

      De enige landen waar het beter gaat in europa, buiten de euro-zone, dat zijn de scandinavische landen. Maar daar heeft deze bankencrisis al eind jaren 80 al gespeeld, en het is daar toentertijd zeker niet zachtzinnig aan toe gegaan.

      Mensen, accepteer nu gewoon dat er hoogconjunctuur is en laagconjunctuur. We zitten nu in de laagconjunctuur, maar vrees niet, het wordt weer beter. Na regen komt zonneschijn.

      De spaargelden lopen gigantisch op, de uitgestelde aankopen stapelen zich op. Steeds meer mensen hebben de aankoop van hun huis uitgesteld. Straks is iedereen het zat, is er genoeg gespaard, en komt al dat geld vrij, gaan al die mensen verhuizen, en dan komt er weer hoogconjunctuur.

      Het zijn hele simpele economische wetten, en ze gelden al een paar honderd jaar.

      (in antwoord op Edwin67veen)
      • arjanvrh

        Zwitserland telt niet zeker?

        (in antwoord op RhodBerth)
        • RhodBerth

          Als je Nederland met 1 land NIET kunt vergelijken in Europa, dan is het Zwitserland wel. Open handelsnatie aan de zee, of bergland met geïsoleerde gewesten.

          Maar goed, zo u wilt, Zwitserland is bijna onder de hele banken crisis doorgegaan, en heeft haar bankensector diepgaand moeten hervormen.

          (in antwoord op arjanvrh)
      • Edwin67veen

        Dan kan ik hier nog even mooi op inhaken en je stelling nog meer bevestigen want ook Noorwegen kun je niet vergelijken met normale landen. In Noorwegen komen ze gewoon heel makkelijk door de crisis door werkgelegenheid en groei te kopen met oliegeld. De kranen staan vol open en het geld stroomt daardoor gewoon binnen. De gewone industrie stelt daar helemaal niets voor. Kortom: Als de olie niet meer verkocht wordt, is dit land failliet.

        (in antwoord op RhodBerth)
  3. Bert Hilhorst

    De Euro het kankergezwel van Europa, dat Europa uit elkaar zal drijven.

  4. RhodBerth

    In Amerika is het ook crisis, en daar hebben ze geen Euro.
    Een crisis heeft altijd een slachtoffer nodig, en de euro is het slachtoffer van deze crisis.

    Uiteraard zitten er fouten in de manier waarop de euro is gemaakt.
    Maar de huidige crisis komt niet door de euro. En dat het in Zuid Europa mis gaat komt ook niet door de euro.
    En als er geen euro was geweest hadden wij daar hoogst waarschijnlijk ook wel last van gehad.

    Het is een euro-crisis omdat het crisis in europa is.
    Wel een mooi moment om de euro goed te hervormen.

    • Erwin

      Eindelijk een zinnig antwoord…… Natuurlijk is de Euro niet verantwoordelijk voor een crisis die zijn oorsprong heeft in de VS. Wel vervelend dat er zoveel mensen zijn die denken dat we met de Gulden geen inflatie hadden gehad. (Gulden gekoppeld aan de D-Mark, D-Mark gekoppeld aan de wereldeconomie, zeker aan de US Dollar).

      (in antwoord op RhodBerth)
  5. johandevri

    Punt is dat de politici (om welke reden dan ook) de BANKEN niet willen aanpakken…..en DAAR zit namelijk het probleem!!! Kijk naar IJsland….daar hebben ze eindelijk eens het lef gehad om de boel te laten klappen….en voorwaar ze zijn er bijna bovenop…en dat ik enkele jaren. Dus zo kan het ook.

Reacties niet toegestaan