Idiote vergelijking: Noord en Zuid Korea

Tot de (burger)oorlog in 1953 het land in twee stukken hakte was er een Korea en was er dus ook maar een soort Koreanen. Alleen dat al is nu anders: de Zuid Koreanen worden gemiddeld 4 centimeter langer dan hun volksgenoten uit het Noorden. Gevolg van zestig jaar lang armoede en halve hongersnood. Een aantal kerncijfers:
 • Zuid Korea's Nationaal Inkomen (in vergelijkbare koopkracht) bedraagt $1.622 miljard. Noord Korea's nationaal inkomen is $40 miljard.
 • Zuid Korea's Nationaal Inkomen toename (jaarlijkse groei) is 2.7%. Noord is 0.8%.
 • Het Bruto Nationaal Product per hoofd bedraagt $32.400 in Zuid Korea. In het Noorden $1.800.
 • Zuid Korea heeft een export van $552.6 miljard, Noord Korea: $4.71 miljard.
 • Van elke 1000 leven geboren baby's sterven er in het zuiden 4.08 In het noorden, 26.21
 • Levensverwachting zuid 79.3 years. Noord: 69.2.
 • 81.5% van de mensen in Zuid Korea heeft toegang tot het Internet. Minder dan 0.1% in het noorden
 • In het zuiden zijn er 655.000 soldaten. Het Noorden heeft daarvan dan weer juist meer: 1.19 miljoen.
 

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Toch niet zo’n goed systeem dan, dat communisme.

  Er zijn enkele boeken over ervaringen in de kampen. Die zijn schaars, want zoveel weten er niet te ontsnappen. Bovendien zijn ze moeilijk te controleren, bij gebrek aan betrouwbare bronnen. Maar de boeken die er zijn, zijn indringend en onvoorstelbaar. Aanraders, voor als u eens iets wil lezen dat er toe doet. De grote verliezer is nog steeds de bevolking van het land. Niet dat ik op oorlog zit te wachten, zoals niemand dat doet, maar deze idioterie mag na 60 jaar wel eens afgelopen zijn en de leiders verdienen niets minder dan de doodstraf.

  • Pragmaticus

   De doodstraf is een middeleeuwse uiting van wraakgevoelens, waar nog nooit iemand beter van geworden is. Verder is het wel interessante materie – zijn er concrete titels die ook een beetje aardig weglezen ?

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Je hebt natuurlijk het boek van Soon Ok Lee. Maar daar zit een sterk christelijke ondertoon in. Het is naar ik dacht ook uitgegeven door een christelijke uitgeverij. Maar wat de verschrikkingen betreft doet dat er uiteraard niet toe, en voor het overige kun je daar wel overheen lezen. Los daarvan, kan ik bijzonder veel begrip opbrengen als je in dergelijke omstandigheden steun en hoop zoekt in religie, hoewel ik zelf uitermate goddeloos en ongelovig ben.

    Hoog op mijn verlanglijst en ook van recenter datum staat “Vlucht uit kamp 14” van Blaine Harden. Ik heb nu nog een stapel boeken liggen die ik eerst wil uitlezen, maar dit boek wil ik toch wel snel lezen. Het doet je ook weer eens beseffen hoe goed we het hier hebben. Persoonlijk doet zo’n relaas gebaseerd op eigen ervaringen mij meer dan de jaarlijkse 4 en 5 mei herdenkingen en vieringen.

    (in antwoord op Pragmaticus)
   • RhodBerth

    Talloze slachtoffers zijn voorkomen doordat de doodstraf is uitgevoerd op hun potentiële dader voordat hij(zij) over kon gaan op zijn nieuwe misdaad.

    De discussie over de doodstraf is een principiële. En respect voor mensen met een andere principiële mening dan ik hierin, maar uw bewering is veel te kort door de bocht.

    (in antwoord op Pragmaticus)
    • Heldoppantoffels

     Er zijn ook mensen die (naar achteraf bleek) onterecht doodstraf hebben gekregen, neem je dat dan voor lief??
     De doodstraf is voor onderontwikkelde en barbaarse maatschappijen. Er is nooit een excuus voor doodstraf, niemand heeft het recht om een ander het leven te ontnemen.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Mijn opmerking ging niet over of ik voor of tegen de doodstraf ben, maar over de zin ‘waar nog nooit iemand beter van geworden is’

      Maar ik wil ook best over de doodstraf discussiëren 😉

      Er zijn ook mensen 20 jaar vast gehouden voor niks, of levenslang.

      Ik durf niet te zeggen dat dat minder erg is.

      Überhaupt is het vasthouden van mensen een vrij ingrijpende zaak. Ik zou dat niet zomaar als veel positiever dan de doodstraf positioneren.

      Uiteraard heeft de ‘dader’ bij gevangenisstraf nog hoop, maar daar staat tegenover dat het slachtoffer angst blijft houden.

      De doodstraf wordt uitgevoerd in hoog ontwikkelde geciviliseerde maatschappijen, zoals Japan en Amerika.

      Ik denk dat er onder bepaalde voorwaarde mag worden besloten dat iemand zijn recht op leven heeft verspild. Wat mij betreft mogen de eisen voor het vaststellen van de schuld, bij doodstraf, hoger komen te liggen. Bv. 3 of 4 bewijzen, ipv 2. En geen speculatieve bewijzen, zoals de sleeptheorie en de zendmast theorieën.

      En er zullen fouten worden gemaakt. Dat is zeker.

      Maar ook dat geld weer twee kanten op. Er komen ook mensen onterecht vrij, die vervolgens slachtoffers maken. Ook dat kan onherroepelijk zijn.

      Iig denk ik aan gevallen zoals Robert M., Anders Breivik, Chris de Gelder, Marc Dutroux. Gevallen waar het bewijs overduidelijk is, waar het aantal slachtoffers groot is, de kans op herhaling groot is, het trauma groot is.

      Ik vind het eigenlijk barbaarser om zo iemand te laten leven, en in de maatchappij te houden. Zij hebben w.m.b. het recht op leven verspild. Ik spreek even bij voorbeeld, want ik ben de rechter niet, dus ook over Robert M, Anders Breivik, etc. ben ik niet de persoon die de straf/schuld mag uitspreken. Maar een mens heeft soms voorbeelden nodig 😉

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Er is ook nog nooit iemand beter geworden van doodstraf, je kunt iemand immers ook permanent opsluiten onder passende omstandigheden zonder je waardigheid te verliezen.

      Een maatschappij die zich het recht geeft om een mens van het leven te beroven is wat mij betreft van een onderontwikkeld niveau. Er is wat mij betreft nooit een excuus om een ander van het leven te beroven. Tegelijk realiseer ook ik mij dat als ik een kind had dat slachtoffer was van iemand als Breivik of een pedofiel, dat ik deze persoon het liefste zelf om het leven zou brengen.
      Maar het gaat daarbij dan om mijn emotie en ook ik hoor dus in zo’n geval niet mijn zin te krijgen.

      Noem landen als Amerika, Japan, het is maar waar jij je mee wil identificeren. Ik ben dus van mening dat dergelijke landen op dit vlak onderontwikkeld zijn.

      (in antwoord op RhodBerth)
  • Karel Kritisch

   Communisme? Het is meer Stalinisme, dat is nog een slag erger.. Het is niet bepaald een Cuba daar..

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Point taken.

    Het CIA World Factbook spreekt over een “communist state one-man dictatorship”. Maar daar moet je maar net waarde aan hechten. Het hangt ervan af of je het stalinisme als extreme vorm van het communisme ziet of eerder als afzonderlijke ideologie.

    Maar in Cuba is het ook allemaal niet zo best gesteld met de rechten en vrijheden van de burgers. Integendeel.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
 2. Mo Meta

  Je hebt lies, damn lies and statistics. Hoe komen de schrijvers aan deze statistieken? Dat land is zo gesloten en alle media zit vol met leugens.

  • John

   Ach als er tijden zijn dat een deel van de bevolking overleeft door gras te eten fantaseert iedere aankomende statisticus zulke gegevens zo bij elkaar.

   (in antwoord op Mo Meta)
  • Heldoppantoffels

   Waarom krijg je voor deze tekst 3 tegenstemmen? Ondanks dat ik de cijfers best aannemelijk vind, is het een terechte kritische vraag.

   (in antwoord op Mo Meta)

Reacties niet toegestaan