Ook onder Leers en Albayrak was het al mis met de opvang van vreemdelingen

Al ver vóór het rapport over de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov waren er signalen van wat er fout gaat in de vreemdelingenketen in Nederland. Maar met die signalen is niet veel gedaan. Dat blijkt uit een inventarisatie door Trouw van rapporten, jaarverslagen en vonnissen van de afgelopen jaren. Vandaag moet blijken of staatssecretaris Teeven af moet treden naar aanleiding van het onderzoek naar de dood van Dolmatov. De Rus verhing zich in januari in het detentiecentrum in Rotterdam. Instanties die met Dolmatov te maken hadden, stapelden fout op fout, oordeelde het rapport.  Maar volgens Trouw hadden Teeven en zijn voorgangers al veel langer kunnen weten dat er veel fouten worden en werden gemaakt. Instanties als de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Inspectie voor de Sanctietoepassing, de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer en het Europees Comité ter Voorkoming van Foltering en Onmenselijke Behandeling uitten in de voorbije jaren allemaal kritiek op de detentiepraktijk in Nederland. Zij plaatsten ­kanttekeningen bij het gebrek aan regie in de vreemdelingenketen, bij de kwaliteit en de toegang van medische zorg, bij de uitwisseling van informatie tussen de verschillende organisaties die bij vreemdelingendetentie betrokken zijn. Ook op bestuurlijk niveau waren die problemen in de vreemdelingenketen al vóór Dolmatovs dood bekend. De staatssecretaris kon het weten, heeft het geweten of had het moeten weten, blijkt uit het onderzoek van Trouw.

Bron(nen):   Trouw      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  hebben we EINDELIJK een ECHTE politieke asielzoeker, een ECHTE dissident, (volgens mij waar asiel origineel voor bedoeld was, en niet voor iedere vluchteling waar de politiek in zijn algemeen moeilijk is) laten we hem doodgaan!

  • John

   Precies. De mensen waaraan we kunnen tonen hoe wij als beschaafd land beter zijn dan het regiem waar ze van weggevlucht zijn, daarvoor is het asylrecht in het leven geroepen. Maar wij verkozen in het kielzog van een opportunistenpartij ervan uit te gaan dat iedere asylzoeker per definitie een leugenaar en potentiële profiteur is. Leers, Teeven, shame on you.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. Jannie Ooms

  Ik vind het dapper van Teeven dat hij is aangebleven om zijn beleid te verdedigen en de maatregelen toe te lichten die nu, veel te laat, zijn genomen. Een stoere man.
  Maar dat gezegd zijnde, vind ik wel dat hij daarna zijn ontslag moet aanbieden.
  Als deze verschrikkelijke reeks van feiten en fouten al niet tot aftreden dwingt, wat dan nog wel?

  • John

   Hij kan ook de maatregelen DIE ALLANG GENOMEN HADDEN KUNNEN ZIJN alsnog invoeren en daarbij tegelijk volledig de eer aan zichzelf houden en opstappen. Er is niets dappers aan “too late too little”. Hier past alleen maar deemoed.

   (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan