Asscher over steun aan bedrijven die mensen ontslaan: "Dat zou een kolossale vergissing zijn"

Politiek
woensdag, 13 mei 2020 om 13:05
hh 410479060
De regel dat bedrijven die financiële steun ontvangen van de overheid hun werknemers in dienst moeten houden, komt te vervallen als het aan het kabinet ligt. PvdA-leider Lodewijk Asscher is het daar hartgrondig mee oneens.
Bij het eerste steunpakket waren bedrijven verplicht om werknemers in dienst te houden, anders werden ze gekort. Vanaf 1 juni moet het tweede pakket in werking treden. Als het aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) ligt komt die regel dan te vervallen. Bedrijven mogen dus mensen ontslaan, terwijl ze wél financiële steun ontvangen.
"Als het zo gaat dan steunen wij dat tweede pakket niet", zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in de Volkskrant. "Als het om zulke bedragen gaat en zo’n maatschappelijk probleem, is brede steun wel wenselijk. We moeten dit met zijn allen oplossen."
Kolossale vergissing"U en ik, de verpleegkundige op de ic en de leraar, wij betalen met belastinggeld tot 90 procent van de salarissen bij veel bedrijven. Het minste dat je dan kunt vragen is om die mensen in dienst te houden," legt Lodewijk Asscher uit. "We moeten vasthouden aan de eis: hou mensen in dienst. Want als je aan ene kant uit belastinggeld van de verpleegkundige het salaris laat betalen en tegelijk mensen ontslaat, zijn we niet goed bezig. Dat zou een kolossale vergissing zijn."
Meer voorwaardenDe PvdA-leider vindt dat er nog meer voorwaarden moeten worden gesteld aan de steun. "Hou mensen in dienst, dat moet zo blijven. Twee: zorg dat bedrijven zich rekenschap geven van het feit dat we dat betalen. Geen dividend uitbetalen, geen bonussen, geen aandelen inkopen. En drie: vraag iets terug. Vraag KLM meteen om duurzamer te gaan werken. Dat gebeurt nu. Als je een bedrijf steunt, dan mag je iets terugvragen. Dat is normaal."
StaatsschuldVoor de oplopende staatsschuld is de PvdA-leider niet zo bang. "Niet als we na corona weer economische groei krijgen. Er moet in de EU een gesprek komen over aanvaardbare staatsschuld. We zaten onder de huidige norm, straks er boven. Dat is helemaal geen probleem. Volgend jaar weten we hoe diep we geraakt zijn. Hoe beter we het nu doen, hoe minder groot de problemen."
Bron(nen): De Volkskrant