De rol van de Belgische koning wordt sterk beperkt, lijkt het

Alle partijen in Vlaanderen lijken het er over eens dat de rol van de Belgische koning sterk moet worden beperkt. Hij moet nog uitsluitend een ceremonieel boegbeeld zijn en niets meer te zeggen hebben. "We moeten evolueren naar een protocollaire monarchie, waar de koning geen rol meer speelt in de wetgeving", zei een van de leiders vandaag voor de TV. De rol van de koning in de formatie moet  beperkt blijven tot het benoemen van de regeringsleiders. De ceremoniële rol zou onmiddellijk moeten worden ingevoerd als koning Albert de fakkel doorgeeft.  Gerolf Annemans (Vlaams Belang) twijfelt aan de wil van de regeringspartijen om echt iets te veranderen. "Ik volg al 23 jaar dit soort debatten, niemand durft aan de rol van de koning te raken".

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jasper_B

  Het debat hierover werd gehouden naar aanleiding van de uitspraak van W.A. dat hij ook een ceremonieel koningschap zou accepteren, gedaan in het welbekende interview vorige week. Het vond plaats in ‘De Zevende Dag’, een programma van de VRT waar onze publieke omroep nog een puntje aan kan zuigen.

 2. John

  Quote ” “We moeten evolueren naar een protocollaire monarchie, waar de koning
  geen rol meer speelt in de wetgeving”, zei een van de leiders vandaag
  voor de TV.”

  Eén van de leiders is wel erg vaag. Ging het om iemand van de Vlaamse of de Waalse regering? Of was het gewoon maar een parlementariër die iets wou zeggen zonder concrete initiatief voorstellen, zoals dat ook in NL met regelmaat gebeurt?

Reacties niet toegestaan