Dilemma voor VS: Assad gebruikt bijna zeker gifgas

Politiek
vrijdag, 26 april 2013 om 7:43
welingelichtekringen header 1
De Amerikanen zeggen al twee jaar dat ingrijpen in Syrië ingewikkeld is, maar dat er een omstandigheid is die de VS zal aanzetten tot een vorm van ingrijpen en dat is als het regime van Assad chemische of biologische wapens inzet tegen de bevolking. Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat dat nu is gebeurt en mogelijk vaker gebeurt.
De Amerikaanse inlichtingendiensten beschikken over gegevens waaruit met enige zekerheid geconcludeerd mag worden dat het Syrische regime chemische wapens inzet tegen de eigen bevolking.
Dat geeft ook de minister van defensie Chuck Hagel toe. En hij voegde er een conclusie aan toe: 'Dat breekt elke oorlogsconventie.'
President Obama van de Verenigde Staten heeft tot nu toe altijd gezegd dat inzet van zulke wapens een grens is die het regime niet moest overgaan, dat daarmee een 'tragische grens' zou zijn gepasseerd. Onduidelijk is of de VS tot ingrijpen zou overgaan mocht blijken dat er inderdaad chemische wapens worden gebruikt.
Groot-Brittannië heeft ook bevestigd aanwijzingen te hebben dat Syrië gas gebruikt tegen de bevolking. Het zou gaan om sarin, nog bekend van de terreuraanslag door een sekte op de metro van Tokio. Sarin is een van de gevaarlijkste zenuwgassen.
De VS en andere westerse landen hebben grote tegenzin zich te mengen in de burgeroorlog die nu al twee jaar duurt.