Topdiplomaat EU: “Wat we nu meemaken, is het einde van de Amerikaanse dominantie”

Volgens de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlands beleid, Josep Borrell, is het einde van de Amerikaanse dominantie in zicht. “Analisten spreken al langer over het einde van een door Amerika geleid systeem en de komst van een Aziatische eeuw. Het speelt zich nu voor onze ogen af," klonk het maandag tijdens een jaarlijkse vergadering van Duitse ambassadeurs.

De Spaanse topdiplomaat vervolgt: “De crisis versterkt de trends die voordien al aanwezig waren. We leven in een wereld zonder duidelijke leider, waarin Azië steeds belangrijker wordt op het vlak van economie, veiligheid en technologie,” klonk het.

"Als de 21ste eeuw een ‘Aziatische eeuw’ zal blijken te zijn - zoals de 20ste eeuw een ‘Amerikaanse eeuw’ was - dan kan het goed zijn dat achteraf blijkt dat de pandemie het keerpunt was”, aldus de vice-voorzitter van de Europese Commissie. “Dit is de eerste grote crisis in decennia waarbij de Verenigde Staten niet de leiding nemen van de internationale respons”, gaat Borrell verder. “Misschien kan het hen niet schelen, maar overal zien we toenemende spanningen, vooral tussen de VS en China.”

De EU moet een eigen koers varen, vindt de topambtenaar. “De druk om een kant te kiezen, neemt toe. Als EU moeten we onze eigen waarden en belangen vooropstellen en vermijden om door de ene of de andere nog langer geïnstrumentaliseerd te worden.”

Bron(nen):   HLN