Klein Kalifaat: Haagse buurt domein orthodoxe moslims

Een deel van de Haagse Schilderswijk ontwikkelt zich tot een enclave van orthodoxe moslims. Er wonen meer orthodoxe moslims bij elkaar dan elders in de stad en zij willen hun regels op de straat toepassen. Het gaat om een punt van de wijk waar weinig stadsvernieuwing plaatsvond Dat onthult Trouw zaterdag in de papieren krant. Bewoners die niet-moslim zijn, maar ook gematigde moslims, hebben daar last van. Ze zeggen dat ze op straat worden aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet bevallen, zoals roken op straat en het gebruik van alcohol en varkensvlees. Een deel van de Haagse Schilderswijk ontwikkelt zich tot een enclave van orthodoxe moslims. Er wonen meer orthodoxe moslims bij elkaar dan elders in de stad en zij willen hun regels op de straat toepassen. De punt van de wijk wordt al een 'klein kalifaat' genoemd, omdat niet de Nederlandse wetten, maar die van de sharia van toepassing zijn, schrijft Trouw  

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Gisteren niets aan de hand, vandaag een klein stukje Den Haag, morgen heel Den Haag, volgende week………

  • Anton van Haasteren

   Speelt dit zich ook niet af in Londen en in Antwerpen en in Parijs en in, ach laat ook maar.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
   • Genuine_Defector

    Ja, daar speelt het zich ook af. En binnenkort komen de ‘broeders’ en ‘zusters’ die in Syrië vechten ook nog eens terug. Om de boel nog radicaler te maken.

    Duitsland wil die terroristen aan de grens tegenhouden bij terugkeer en gaat daarvoor steun zoeken bij andere Europese landen. Nederland (PvdA) kennende zal wel weer eens niet meewerken. Er staat ons dus nog wat te wachten en niemand grijpt in.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
    • John

     Ja hoor, klop het maar op!
     Te wapen! Niet in Syrië maar aan onze grenzen.
     En zo lossen we al onze problemen op en is er eindelijk rust.
     Of maken we een overzichtelijk probleem tot een echte brand?

     Gelukkig zitten Anton van Haasteren en Genuine Defector niet aan het toetsenbord waarmee belangrijke besluiten op landniveau worden verstuurd, Anders zou ik me echt zorgen maken, met die ene PVV hebben we al de handen vol. Die heeft NL al genoeg internationale schade toegebracht.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
     • Genuine_Defector

      U denkt echt dat iedere islamcriticus per definitie PVV’er is?
      Haha, hoe heerlijk naïef.

      (in antwoord op John)
     • Peter

      Islamcriticus of islomofoob? Dat laatste heeft te maken met angstgevoelens die ik duidelijk uit je reactie lees en toevallig speelt de PVV ook in op angstgevoelens onder de masker van islamcriticus.

      (in antwoord op Genuine_Defector)
     • John

      Ik merk steeds dat je heel slecht leest. Ach laat maar

      (in antwoord op Genuine_Defector)
  • Anton van Haasteren

   Trouwens, morgen komt er iemand zeggen dat er niets aan de hand is.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
 2. Vogelbeest

  Geen kinderbijslag meer na het 1e of 2e kind. Probleem zal enorm afnemen.

  • AT

   Ja? Jij denkt werkelijk dat religieus fanatisme een geld issue is?

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • meesan

   Nee hoor, want het geboortecijfer onder niet-westerse allochtone vrouwen ligt op 1,8 kind (dat van autochtone vrouwen op 1,7).

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. AT

  Zeer zorgwekkende ontwikkelingen. Ik ben niet zo’n pessimist die denkt dat dit een grote bedreiging is, want die geschapen angstbeelden van een sharia staat vind ik overdreven. Wel moet er streng toegezien worden op deze situatie. Maar wat kun je doen? We hebben immers vrijheid van godsdienst en we weten ook dat religieuze fundamentalisten niet voor rede vatbaar zijn. Daarnaast hebben we zelf decennia lang een concentratie beleid gevoerd in de huisvestingspolitiek waardoor er nu in wijken dominante groeperingen ontstaan die lijnrecht tegenover waarden staan die wij normaal vinden.

  Ik woon in een kleine gemeente midden in de bible belt (gemeente zelf is juist niet religieus, als een soort Asterix dorp) en hetzelfde gebeurt min of meer rondom. Als ik op zondag aan mijn huis wil klussen wordt dat niet op prijs gesteld. In gemeenten in de omgeving bepaalt de religieuze gemeenschap voor een groot deel hoe de algemene leefsfeer in de gemeente is. En we weten wat dat betekend voor homo’s, mensen met een apart kapsel en vrouwen met spijkerbroek. Simpelweg als je niet naar de kerk gaat, dan ben je al een outcast.

  Zodra het om Moslims gaat, gaat iedereen schuimbekken. Maar het gebeurt al eeuwen om ons heen, alleen meer sluimerend. Misschien is het de tijd om religie in het algemeen meer ter discussie te stellen? Is het nog werkelijk zo’n toevoegende waarde in onze samenleving? ‘Vrijheid van godsdienst’ en ‘respect’ klinkt mooi, maar het is precies dit waar de Moslim fundamentalisten zich op beroepen als ze een vrouw op straat aanspreken vanwege een laag decolleté.

  • Bert Hilhorst

   Kinderbijslag afschaffen is juist een goed idee,

   Die Sharia figuren hebben voor het overgrote deel geen werk en parasiteren op een samenleving, die zij verachten.
   Maak het deze mensen financieel zo moeilijk mogelijk d.m.v. kleine woningen, krijgen ze overigens ook al gratis en geen kinderbijslag en andere subsidies.
   Geen gratis geld, geen geld om kinderen van te bekostigen en blijft dit probleem beheersbaar en omkeerbaar.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Zou kunnen, maar op basis van wat wil je die financiele profijtjes afschaffen? Op basis van godsdienst? Op basis van origine? Op basis van een baard en fors geprononceerd voorhoofd? Het worden allemaal zeer arbitraire middelen terwijl het fundament van het probleem ergens anders ligt.

    (in antwoord op Bert Hilhorst)
    • John

     Precies, het fundament is dat je je fanatisme niet mag aanwenden om anderen het leven zuur te maken. Dat is de andere kant van vrijheid, het kent verplichtingen.
     Zendingsdrang die agressief en hinderlijk is overschrijdt de grenzen van de vrijheid, zo horen ook beperkingen gesteld te worden aan Jehova’s getuigen etc.
     Het speelt altijd, ook los van religie. Simpel voorbeeld: Als er een straat is waar de meerderheid zijn voortuin wil inrichten als de parkeerplaats van het crematorium, mag iemand die er anders over denkt in vrijheid heel anders handelen. Zulke fundamentele zaken worden al niet gerespecteerd zodra er groepsvorming is die zich daardoor “sterk” voelt. Blijkbaar voelen die lui in de Schilderswijk zich sterk. Je ziet dat ook bij de Gouden Dageraad in Griekenland, je ziet dat bij voetbalsupporters die door het lint gaan – dat zijn de mechanismen die blijkbaar in de mens zitten. De kracht van een seculiere democratische staat zit erin dat men alert is en grenzen stelt zodra de vrijheid van de een ten koste van die van de ander gaat.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Inderdaad is dogmatisme (eigenlijk elke vorm van een ‘isme’) het probleem dat constant bestreden moet worden. Zodra iets een meerderheid wordt, openbaart dit zich vaak als een tyrannie voor de minderheid. Wij zeggen dat dit democratie is, maar dat is niet waar. In een werkelijke democratie wordt elke vorm van meerderheidsdwang bestreden.

      (in antwoord op John)
  • John

   Ware democratie kan alleen gedijen in een seculiere staat.
   “Vrijheid van godsdienst” impliceert dan als recht te erkennen dat men ook overtuigd “Gevrijwaard van godsdienst” mag zijn.
   Enclaves zijn ongewenst maar niet te verbieden, maar beperkt tot binnenshuis of gebedshuis, niet in de openbare ruimte. Er zijn (nu nog!) dorpen in Nederland waar ik rond de kerkgang niet doorheen mocht fietsen, dat werd mij dan door over de breedte van het fietspad naast elkaar lopende groepjes mensen belet.
   Als orthodoxen of fundamentalisten niet-gelovigen lastigvallen in hun woonwijk en hun regels willen opleggen kan dat niet worden getolereerd. Dat geldt evengoed voor de orthodoxe Joden op de bussen in Israël als sharia aanhangers in een Nederlandse stadswijk. Hun bemoeizucht vormt namelijk de ontstekingshaard voor grotere ernstiger botsingen van mening en nog veel erger.
   Wie er niet tegen kan op zondag iemand op zijn sportfiets door de straat te zien rijden, of religieus-ethisch opgewonden raakt van een voorbijlopend meisje in een spijkerbroek blijft maar in huis zitten met de gordijnen dicht.

   (in antwoord op AT)
 4. Dead Silence

  Mooi toch, hoef je niet veel werk te doen om een potentieel issue op te lossen.

Reacties niet toegestaan