Berlijn boos over Hitler-vergelijking Orbán

Premier Viktor Orbán van Hongarije heeft het aan de stok gekregen met de Duitse regering. Orbán had bondskanselier Angela Merkel vergeleken met Hitler. Orbán had de bemoeienis van Merkel met Hongarije vergeleken met de Duitse bezetting van Hongarije in 1944. Merkel had zich, net als andere Europese regeringsleiders, bezorgd getoond over de aantasting van democratie en rechtsstaat in Hongarije. ,,De Duitsers hebben al een keer de cavalerie naar Hongarije gestuurd, in de vorm van tanks'', reageerde Orbán. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, is deze opmerking een ,,betreurenswaardige ontsporing''.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Interessant, Hongarije wil niet dat Duitsland zich bemoeit met de interne zaken, maar wel subsidies opstrijken van de EU.
  Ze moeten in Hongarije gewoon een moderne staat opbouwen door hard te werken en niet te zeuren.

 2. André Somers

  Jammer dat maar het halve verhaal verteld wordt. Merkel had namelijk weldegelijk een dergelijke opmerking gemaakt. Die is weliswaar uit context getrokken, maar helemaal uit de lucht komt de ergernis van Orbán niet.

  • Anton van Haasteren

   Vraag me af wat voor opmerking het dan wel van Merkel is geweest dat ze vergeleken wordt met Hitler. Overigens wel een interessante vergelijking.
   Kritiek moet to the point zijn. Dit is stemmingmakerij.

   (in antwoord op André Somers)
   • John

    Hitlers “zoeken” is so-wie-so buiten proporties. De Griekse Gouden Dageraad is inderdaad te vergelijken met neo-nazisme maar het gaat niet aan het land dit aan te wrijven en de president/premier daar tot een “Hitler” te benoemen.
    We kunnen onze twijfels hebben over het leiderschap van alle EU regeringen maar dit soort betiteling is op geen van hen van toepassing.

    (in antwoord op Anton van Haasteren)
 3. John

  Ik vind het niet van goede smaak getuigen dat deze provocerende fotobewerking van Mw. Merkel bij dit artikel wordt geplaatst. Meneer Orbán is een wat onbehouwen type premier die in eigen land zich nogal wat persbreidel heeft schuldig gemaakt, die in zijn uitingen nu zelf de grenzen van de vrijheid van meningsuiting opzoekt.

Reacties niet toegestaan