5 dingen die je moet weten nu het Wikileaks proces tegen Bradley Manning begint

Gisteren is dan na jaren toch het proces begonnen tegen Bradley Manning de soldaat die heeft toegegeven dat hij heeft meegewerkt aan de documenten die door Wikileaks openbaar zijn gemaakt. Als je het niet goed meer weet: zo zat het 1.Het juridische proces duurt al heel lang (3 jaar) en is het langste in de geschiedenis van de Amerikaanse militaire rechtspraak. De autoriteiten wisten er niet goed raad mee, dus het duurde even. Manning zal 112 dagen van zijn eventuele straf worden kwijtgescholden omdat hij zolang heeft moeten wachten 2.24 getuigen zullen in besloten zittingen worden gehoord, waaronder een lid van het SEAL team dat Bin Laden doodmaakte. Die geheimzinnigheid moet omdat ze spreken over geheime documenten. Maar echt nodig is het niet: dankzij Manning en Wikileaks kent de hele wereld de inhoud van die geheime documenten. 3.Manning heeft zich schuldig verklaard aan de 10 minst erge beschuldigingen in de hoop zo te kunnen onderhandelen over een straf van maximaal 20 jaar. Maar de aanklager gaat voor het maximum: levenslang. 4. Er is geen jury, want het is een militaire rechtbank. 5. Ga er van uit dat Manning schuldig wordt bevonden. Hij heeft immers een groot deel bekend. De vraag is alleen of hem rechtstreeks 'hulp aan de vijand' kan worden verweten. dan kan hij levenslang krijgen.

Bron(nen):   Newser      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Rob

  Bizar dat deze man misschien levenslang krijgt. Hie zit het dan met het management dat verantwoordelijk is voor de zeer gebrekkige informatiebeveiliging van amerikaanse instanties / bedrijven waardoor er nogal kostbare research en dus technologie in handen is gevallen van de ‘vijand’? Dat kan in de ogen van defensie ook lijden tot nogal risicovolle situaties waarin defensie personeel levensgevaar loopt. In any case betekent dit lakse gedrag ook indirect hulp aan de vijand en is in elk geval onder de civiele wetgeving al behoorlijk strafbaar en kan lijden tot jaren gevangenis straf. je hoort daar niets meer over….Manning is de publiek scapegoat de rest wordt wellicht gewoon ff achter de gordijnen afgehandeld?

 2. Prikker

  Ik mis nogal wat puntjes, zoals :
  1. Hoe gaat de Amerikaanse overheid iemand bestraffen voor het onthullen van bedrog door diezelfde Amerikaanse overheid ?
  2. Wie bestraft de Amerikaanse overheid voor het langdurig martelen van Manning in gevangenschap ?
  3. Wie bestraft de Amerikaanse overheid voor de misdaden zoals onthuld in WikiLeaks ?

  • JOHNN

   Daar hebben we het Internationale Hof in Den Haag voor.
   Duidelijk waarom de VS dit Hof niet erkent en nooit erkennen zal. Superpowers plegen nooit oorlogsmisdaden, alleen kleine piepeltjes uit de Balkan.

   (in antwoord op Prikker)
 3. JOHNN

  Ik heb begrepen dat hij zelfs maximaal 3x levenslang kan krijgen. Dat betekent dat aftrek van voorarrest voor Manning totaal niets uitmaakt. Hoogstwaarschijnlijk zal deze jongeman dus levenslang zitten, hoe de uitspraak ook uitvalt. Wikileaks mensen kunnen maar beter ondergedoken blijven en een andere identiteit aannemen.

Reacties niet toegestaan