Ruud Lubbers bevestigt: op Volkel liggen Amerikaanse kernbommen

Oud-premier Ruud Lubbers bevestigt dat er Amerikaanse kernwapens liggen onder de grond op vliegbasis Volkel. ,,Als je nu naar Volkel gaat, dan hebben we nog steeds onderdelen liggen die een functie vervullen in het nucleaire'', zegt Lubbers in het tv-programma 'De Tijd Vliegt: De Koude Oorlog' van National Geographic. ,,Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, want volgens mij is dat absoluut zinloos.'' Lubbers kreeg, toen hij als vaandrig op Volkel werkte, begin jaren '60 voor het eerst te horen over de atoombommen. Hem werd door een kolonel gevraagd hoe het bestaan van de bommen op de basis geheim kon worden gehouden. Lubbers adviseerde naar eigen zeggen om ,,helemaal niets'' te doen, ,,alleen die onderdelen door te nummeren'' zodat ze niet op zouden vallen. ,,Zo is het ook gebeurd'', aldus Lubbers.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Da’s natuurlijk mooie informatie voor tegenstanders van het Westen. Bedankt.

 2. Jannie Ooms

  Nou, nou, die Ruud was als jong vaandrigje al behoorlijk belangrijk zeg. Het is wel erg onwaarschijnlijk dat een kolonel aan Lubbers zou hebben gevraagd hoe het bestaan van die bommen geheim zou kunnen worden gehouden.

  • kletsmajoor

   Een dienstplichtige vaandrig was iemand met een academische opleiding. Dat was in die tijd zeldzaam en een buitenkansje voor commandanten om zulke ‘knappe koppen’ aan het werk te zetten op lastige kwesties.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • JOHNN

   We moeten hem niet meer zo serieus nemen met al zijn “onthullingen”, zoals onlangs over zijn onderonsjes met Juliana en Beatrix. Opa vertelt…

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. Karel Kritisch

  Het is al decennia een publiek geheim..

  • JOHNN

   Het is ongeveer het oudste nieuws wat ik hier lees.
   Voor Lubbers lijkt het een onthulling… maar die is ook nog ouder.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
 4. Cornelis Berend

  Ruud Lubbers eiste niet al te lang geleden de verantwoordelijkheid op voor het huwelijk van ons koningspaar… dat Trix niet aan het zeuren kon blijven. Nu de dagen die nog komen op het aardse leven aanzienlijk minder zijn dan die zijn verstreken, wordt het kennelijk tijd om alle kennis en prestaties nog eens van een geurvlag te voorzien.

 5. catchit64

  Ik woon hemelsbreed zo’n 25km van Volkel. Als het daar klapt zal ik naar jullie zwaaien.

Reacties niet toegestaan