Kan/moet Lubbers worden vervolgd wegens het lekken van staatsgeheimen

Politiek
dinsdag, 11 juni 2013 om 18:52
img 231212 066onlinebild
De uitspraken van oud-premier Ruud Lubbers over de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel zijn mogelijk strafbaar. Dat zeggen hoogleraren recht bij BNR Juridische Zaken. Zij vermoeden dat Lubbers een staatsgeheim heeft onthuld door te bevestigen dat de atoombommen in Volkel liggen. En dat is strafbaar. Het Openbaar Ministerie zou de zaak moeten onderzoeken. "We kunnen aannemen dat het hier om staatsgeheim staat; er wordt een locatie van nucleaire bommen aangegeven en het lijkt mij dat lijkt mij één van van defensie", zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden. Volgens Voermans mag iedereen het vermoeden uitspreken dat de nucleaire wapens er liggen, maar de oud minister-president spreekt met kennis van zaken. ‘Hij is er geweest en heeft er als premier verantwoordelijkheid voor gedragen’.
Ook andere juristen zeiden tegen BNR dat er vermoedelijk sprake is van het overtreden van de wet. De regering zit overigens in een lastig parket. Zeggen dat Lubbers dit niet had mogen zeggen is een implicitiete bevestiging dat de boodschap van Lubbers juist is.
"We kunnen aannemen dat het hier om staatsgeheim staat; er wordt een locatie van nucleaire bommen aangegeven en het lijkt mij dat lijkt mij één van van defensie", zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden. Volgens Voermans mag iedereen het vermoeden uitspreken dat de nucleaire wapens er liggen, maar de oud minister-president spreekt met kennis van zaken. ‘Hij is er geweest en heeft er als premier verantwoordelijkheid voor gedragen’.
Bron(nen): BNR