Onderzoek naar lekken staatsgeheimen door Van Agt en Lubbers

Hebben Dries van Agt en Ruud Lubbers een delict gepleegd door staatsgeheimen te verklappen? Beide hebben bevestigd wat menigeen al dacht: op Volkel liggen Amerikaanse kernwapens.
Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een onderzoek in naar hun uitspraken. Met die uitspraken hebben de oud-premiers mogelijk staatsgeheimen onthuld. ,,We hebben alle reden om serieus naar de uitspraken te kijken", aldus het OM in een verklaring. Lubbers, van 1982 tot 1994 minister-president, bevestigde deze week dat er atoombommen liggen opgeslagen in ondergrondse bunkers op Volkel. ,,Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013. Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken." Het zou gaan om verouderde, maar krachtige bommen Regeringen hebben het bestaan van kernwapens in Nederland nooit willen bevestigen of ontkennen, maar voormalig premier Ruud Lubbers gaf het volmondig toe. Van Agt deed er zelfs nog een schepje boven. ,,Ach ja, die dingen liggen daar natuurlijk al heel lang, het is ook van de zotte dat ze er nog liggen." ,,Dit is geen klein dingetje", zegt staatsrechtgeleerde Wim Voermans daarover in de Volkskrant, "beide heren hebben het vermoeden bevestigd en dat is een overtreding van artikel 272 van het wetboek van strafrecht." Daarin staat dat zij als oud bewindspersonen verplicht zijn staatsgeheimen te bewaren. Onlangs werd een oud F16 piloot veroordeeld voor het verraden van Staatsgeheimen. Als de oudpremiers dat ongestraft mogen doen, waarom werd de piloot dat tot 4 jaar veroordeeld. Voermans in De Volkskrant: 'Het kan niet zo zijn dat een oud-premier hier mee wegkomt en een F-16 piloot niet.'
 

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Smot72

  Idd – ‘Primus inter pares’. Aanpakken die oud-premiers, al was het maar om recht te doen aan de veroordeelde F-16 piloot.

 2. Templein

  ‘Het zou gaan om verouderde, maar krachtige bommen’

  We leven in een kanteltijdperk waarin politiek en krijgsmacht onvoldoende functioneert. Dan verliezen ze gezag. Dan krijg je reacties zoals Van Agt en Lubbers geven.

  Het is goed dat Van Agt en Lubbers zich niet veel gelegen laten liggen aan domme protocollen.

 3. Bataaf

  van Agt heeft weer voor zijn beurt gepraat zonder Gretta hierover te raadplegen.

 4. iembam

  Hoera voor van Agt en Lubbers. Staatsgeheimen zoals deze zijn er alleen maar zodat mensen niet meer hun hersens hoeven te gebruiken. Gelukkig doen onze oud-premiers dat wel en spreken zij! Weg met die bommen op ons grondgebied. Vernietigen en opruimen.

  Die F16 piloot staat hier los van.

 5. Prikker

  Lubbers is tot daar aan toe, maar Van Agt had het lef gisteren ook nog eens de staat Israël te beschuldigen en daarom zal hij moeten hangen, want niemand fuckt met de Staat Israël in Nederland !

  • iembam

   het was toch “nobody fucks with frank de Graaf”…..?

   en hoezo in Nederland mag het daarbuiten wel? Een vreedzame samenleving aan de gaza zou toch wel handig zijn.

   (in antwoord op Prikker)
 6. marc

  pffffff,wat een kokette ijdeltuiten

 7. disqus_cDEBEY6Kl8

  Komt van Agt nog voor de rechter voor de moord op de Molukse kapers?.

Reacties niet toegestaan