Femke Halsema heeft scherpe kritiek op de hulporganisaties

Femke Halsema, voorzitter van Stichting VluchtelingHulporganisaties, uit scherpe kritiek op hulporganisaties. Die richten zich te vaak op zichtbare hulp, waardoor mogelijk andere hulp niet wordt gegeven. Dat stelt de oud-leider van GroenLinks in een opinieartikel in de Volkskrant. Halsema spreekt de tekst later donderdag uit in de Ridderzaal in Den Haag, waar zij een lezing houdt in het kader van Wereldvluchtelingendag. Volgens Halsema is de achterdocht over hulpacties van humanitaire organisaties bij het publiek  toegenomen. 'Komt de hulp er wel" en 'Is het echt nodig'. Dat leidt ertoe dat de organisaties zich middels een forse bureaucratie gaan verantwoorden aan de donateurs en zich richten op hulp die ''makkelijk uit te leggen en te fotograferen'' is zoals ''distributie van goederen, medische hulp of onderwijs''. Dat is op zich geen probleem, stelt Halsema. ''Erg is wel als andere, even nodige maar voor donateurs minder verleidelijke hulp niet meer wordt gegeven.'' Halsema heeft ook een oplossing. Een nationaal bureau dat het geld inzamelt, een  onafhankelijke SHO (Samenwerkende Hulporganisaties) Dat onafhankelijke instituut zou volgens haar het geld bijeen moeten krijgen en vervolgens zorgen dat de juiste bedragen gebruikt worden op de juiste plaats. ''Dit is de enige manier om de behartiging van het eigen belang door humanitaire organisaties tijdens nationale acties tegen te gaan en een open discussie te voeren over de effectiviteit van de hulp.''

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Begrijp ik nu goed dat Halsema graag, naast alle toch al bureaucratie bij de doelen zelf, daar nog een bureaucratische organisatie overheen wil zetten? En dat die dan aansprekend genoeg moet zijn om iedereen aan te laten doneren, terwijl de donateurs hun invloed verliezen over waar het geld aan besteed moet worden? Die invloed hebben donateurs immers wel bij de huidige goede doelen: zoek het doel wat het beste aansluit bij waar je wil bijdragen.In plaats daarvan moeten de doelen dus met elkaar in competitie om een comissie die het geld te verdelen heeft te overtuigen dat zij het geld echt het hardste nodig hebben.

  Hoe denkt Halsema dat zo’n commissie de ene ramp met de andere moet gaan vergelijken? Of de ene vluchteling met de andere? En denkt ze nu echt dat dat de transparantie naar de donoren toe zal verbeteren, laat staan de bereidheid om überhaupt te doneren?

  Het probleem dat Halsema signaleert is vast terecht, maar haar oplossing zie ik hierin geen verbetering brengen. In tegendeel.

  • kletsmajoor

   Inderdaad. Maar helaas, politici als Halsema kunnen niet anders. Ze geloven nou eenmaal heilig dat met centrale planning alles “goed” geregeld kan worden. Door beroerde resultaten in de praktijk laten ze zich niet afleiden.

   (in antwoord op André Somers)
 2. PaulusJ

  Lekker tripje gehad Femke?

  Alles betaald uit de goede doelen potjes: een beetje reizen, business classje richting probleem landen, mooie geëmotioneerde foto’s tussen zielige slachtoffers en ondervoede kinderen en na een weekje weer fijn vanuit een mooie ivoren toren, meningen, opinies en dictaten spuien over wat we (het westen) weer allemaal fout hebben gedaan.
  Ik wijs je er even op: je was in Syrië, Jordanië, Libanon, en Irak.

  Allemaal Islamitische staten die niet veel ophebben met het westen.
  Heb je je ooit wel eens afgevraagd of dit leed niet onoplosbaar en zelf veroorzaakt is door hun cultuur, denkbeelden en vooral religie? Dat wij er niets te zoeken hebben? Dat hulp, 50 jaar veel hulp, niets, helemaal niets heeft opgeleverd?
  Of gaat dit alleen om je eigen gemoedsrust. Om je eigen ego als goeddoener. Om als goed mens anderen de maat te kunnen nemen?
  Ik weet het antwoord al, maar pas als jij het weet kun je de wereld echt van dienst zijn.

 3. Genuine_Defector

  Ga eens wat nuttigs doen, Femke.

 4. Anna

  Hoe bedoel je hypocriet , deze huichelachtige groenslinxer zat pas nog (met vervalst paspoort ) in Syrie , kon ze ff met eigen ogen zien wat er aan de hand is , weer een leuk tripje voor de grootverdiener , die nb. de islam als volkomen ongevaarlijk ziet en daardoor een wetje door de kamer kreeg zodat wij de islam geen strobreed in de weg mogen leggen , mag ik een teiltje .

Reacties niet toegestaan