‘Nederland spande samen met VS bij spioneren van burgers’ Update: misschien niet waar

De onthulling van de Guardian zal menige minister in Europa, ook Plasterk in Nederland, in problemen brengen. Nederland en andere Europese landen hebben met de VS samengespannen bij het op grote schaal verzamelen van persoonlijke communicatiegegevens. Dat meldt de Britse krant The Guardian zaterdag. De bron is dit keer niet Snowden, maar een andere klokkenluider. Maar de Guardian heeft een reputatie dat het klokkenluiders niet zomaar serieus neemt. Behalve Nederland en Groot-Brittannië hebben Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje en Italië volgens de krant ,,geheime afspraken'' met de Verenigde Staten. Volgens die afspraken zouden de landen informatie over mobiel telefoonverkeer en internetgebruik moeten afstaan op verzoek van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De bron van The Guardian is een voormalige Amerikaanse marineofficier. De man, Wayne Madsen, heeft ook bij de geheime dienst NSA gewerkt. Madsen zegt dat hij zijn verhaal heeft gedaan omdat volgens hem EU-politici maar ,,het halve verhaal'' vertelden over de activiteiten van de NSA in Europa. ,,Ik begrijp niet hoe Angela Merkel met een strak gezicht garanties kan eisen van Barack Obama en Groot-Brittannië, terwijl Duitsland zelf ook meedoet'', aldus Madsen. The Guardian deed de afgelopen weken onthullingen over de grote schaal waarop de NSA telefoon- en internetcommunicatie in de gaten houdt. Aan minister Plasterk zijn vragen gesteld over de Nederlandse samenwerking met de Amerikaanse NSA. Hij heeft de beantwoording van die vragen uitgesteld. Update. Het stuk waarover het hierboven gaat staat vandaag ook in de Observer, de zondagskrant van de Guardian. Maar van de site is het weggehaald 'hangende nader onderzoek'. Mogelijk twijfelt de Guardian aan zijn bron, Wayne Madsen. Volgens Business Insider is het een dwaas die ook denkt dat Obama een homo is en de aanslagen in Boston werden gepleegd door de CIA.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  De foto van Plasterk bij dit verhaal is heel flauw. Dat is erg makkelijk scoren. Etende mensen op de foto zijn nooit op hun voordeligst.

 2. knier

  Zelfs als Madsen een zwetser blijk,sta ik er niet van te kijken als het geschetste scenario werkelijkheid is,we weten allemaal wat voor control freak “de staat” tegenwoordig is.
  Bovendien wordt ons altijd voorgehouden dat controle van de burgers voor hun eigen veiligheid is,geld dit dan ineens niet als overheden andere overheden controleren?
  Je hebt immers niks te verbergen als je alles netjes doet,toch?

  • Templein

   Dat geldt niet als je bijvoorbeeld onderhandelt met elkaar. Dan heeft de ander voorkennis.

   (in antwoord op knier)
  • Heldoppantoffels

   Het “Westen” glijdt al jaren af naar een zeer bedenkelijk niveau. Het krijgt trekjes die mij doen denken aan nazi duitsland.

   (in antwoord op knier)
   • RhodBerth

    Als we alles en iedereen met nazi’s gaan vergelijken dan zullen we de echte nazi’s niet herkennen als ze terugkomen, omdat we tegen die tijd zo doodgegooid zijn met alle godwins dat we er geen waarde meer aan hechten.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
  • RhodBerth

   Als ik over straat loop en de politie komt langs, dan wordt ik ook altijd woest. M’n privacy is dan in het gevaar. Dat ik niks te verbergen heb doet er niks toe. De politie criminaliseert mij door over straat te rijden en naar mij te kijken. Daarmee schendt de overheid mijn privacy. In nazi Duitsland patrouilleerde de Duitsers ook over straat. Nederland begint steeds meer op een dictatuur te lijken met al die politie die mij in de gaten houdt.

   Alleen domme mensen zeggen dat de politie op straat mag patrouilleren omdat ze toch niks te verbergen hebben.

   (in antwoord op knier)
   • knier

    Jij zult wel weer in je nopjes zijn met het feit dat de yank’s een oogje in het zeil houden he?
    Je weet maar nooit waar het goed voor is! 😉

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     liever de yanks dan de chinezen en de russen, maar die zullen het ook wel doen.

     Nog liever enkel alleen de AIVD.

     Maar een kerntaak van de overheid is juist een oogje in het zeil te houden. Daar hebben we een overheid voor. Het alternatief is anarchie.

     Mensen verwisselen ‘Big Brother’ waar een individu wordt doorgelicht en in de gaten gehouden, met ‘Internet Surveillance’ waarbij de data wordt gefilterd op steekwoorden en patronen, en dus niet personen maar gegevens worden gemonitord en alleen alles wat verdacht is vervolgens wordt uitgeplozen.

     Big Brother is slecht, Internet Surveillance is goed, en in feite gewoon de online equivalent van politie surveillance door de straten.

     (in antwoord op knier)

Reacties niet toegestaan