Echo van Mumbai

De aanval op het Srilankaanse cricketteam vandaag heeft opvallende overeenkomsten met de aanvallen vorig jaar november in Mumbai. Een tiental terroristen opende vanochtend in Lahore de aanval op de bus met de cricketspelers, in een kennelijk zorgvuldig geplande operatie. Diverse ooggetuigen trokken tegenover Time meteen een vergelijking met Mumbai. "De aanvallers droegen trainingspakken en hadden rugzakken op," vertelde een van hen. "Het was net als in Mumbai. Een van de mannen legde zijn granaatwerper neer, en pakte een geweer uit zijn rugzak. Hij verwisselde het magazijn zo snel dat hij wel een professional moet zijn geweest."
Ook de net aangetreden gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer, ziet veel overeenkomsten met de aanvallen in Mumbai. "Het was vergelijkbaar. Ze waren goed bewapend en goed getraind. Ze hadden granaatwerpers en Kalashnikovs, en ze waren getraind in het gebruik van explosieven."
De aanslag was nog geen vier uur oud, of de eerste Pakistaanse minister wees al met een beschuldigende vinger in de richting van India, zo meldt Der Spiegel. Er zijn bewijzen dat de terroristen uit India afkomstig waren, aldus minister Sardar Nabil Ahmed Gabol. Volgens hem is de aanval een vergeldingsactie, die bedoeld is om Pakistan in diskrediet te brengen.
De aanslag op het cricketteam toont volgens Der Spiegel dat de Pakistaanse regering de controle over het land aan het verliezen is. Radicale moslims beheersen steeds grotere delen van Pakistan  en op allerlei plaatsen in het land vinden aanslagen plaats. Het weekblad betwijfelt of de regering de 'Talibanisering' wel echt een halt wil of kan toeroepen.

Bron(nen):   Time  Der Spiegel