Onder Mubarak waren vrouwen veiliger
Randa, een 22-jarige vrouw uit Cairo, is politiek bewust en wil meedoen aan de demonstraties op het Tahrirplein. Maar aangezien ze een meisje is is dat levensgevaarlijk. Volgens Human Rights Watch zijn de afgelopen weken minstens 100 vrouwen ernstig aangepakt op het plein. Randa's oplossing: ze heeft haar haar zeer kort gemaakt, kleedt zich als een jongen en is er tot nu toe in geslaagd onzichtbaar te blijven voor de speurende blikken van jagende mannen.
Heel veel Egyptische mannen vinden dat vrouwen niet thuishoren op straat, en dat ze zich al helemaal niet dienen te bemoeien met de politiek. Als een vrouw wordt gesignaleerd, oud, jong, dik dun, mooi, lelijk, vormt zich een groep van tientallen mannen rond die vrouw. Het slachtoffer wordt op alle mogelijke wijze te pakken genomen. Velen eindigen in het ziekenhuis. Minstens één omdat iemand haar had gepenetreerd met een mes of schaar.
Onder Mubarak kregen vrouwen steeds meer rechten. Ze mochten zelf het initiatief nemen om te scheiden. Ze kregen betere kansen op de arbeidsmarkt. Het eenjarig bewind van de Moslimbroeders heeft dat allemaal weer teruggedraaid.
En diep van binnen zijn de mannen van Cairo het nergens over eens, behalve over één ding: de vrouwen moeten zich er buiten houden.
In onderzoek zegt 95 procent van de vrouwen last te hebben gehad van mannen.
Video Human Rights Watch: http://youtu.be/VZmdhwd3axw
60 jaar geleden wisten ze al hoe je met die malloten moest omgaan.
Lachen met Nasser
http://zaplog.nl/zaplog/article/dictators_met_humor_we_krijgen_er_nog_eens_heimwee_naar
In 2008 was de technisch directeur van de staats-TV i Cairo een vrouw. Ben eigenlijk wel benieuwd of die er nog zit.
Als we ze nou eens 5 miljard cadeau doen, misschien doe ze het dan niet meer.