Snowden morgen waarschijnlijk een beetje vrij man

Sinds een maand zit klokkenluider Snowden al in de transit-zone in Moskou. Toen hij daarheen vloog vanaf Hongkong leek het een geniale zet om de Amerikanen te ontkomen. Maar kennelijk zat er amper een briljant plan achter de move, want het heeft hem nergens gebracht. Er was sprake van dat hij via Cuba naar een land zou vliegen waar hij welkom is. Maar dat gaat zomaar niet: vliegtuigen tussen Moskou en Zuid Amerika komen terecht in het luchtruim van vrienden van de VS en dat lijkt een beslissend probleem. En dus heeft Snowden een verblijfstatus aangevraagd in Rusland. Zijn advocaat zei vandaag tegen Reuters te verwachten dat de behandeling daarvan vermoedelijk woensdag zover is gevorderd dat Snowden uit zijn ballngsoord kan verdwijnen en Moskou in kan. Onduidelijk is wat er nadien gaat gebeuren. Hij kan tijdelijk in Rusland blijven, waar hij niet mag doorgaan met het onthullen van geheimen. Hij kan ook proberen alsnog een land te bereiken in Zuid Amerika waar hij welkom is

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Buiten de USA is Europa (met name Duitsland) het belangrijkste doelwit van de Amerikaanse afluisterpraktijken. Het zou Europa sieren als als een van ons (met name Duitsland) hem politiek asiel zou verlenen.
  Duitsland heeft waarschijnlijk teveel handelsbetrekkingen met de USA om economisch verantwoord zijn nek uit te steken, maar ze zouden bijvoorbeeld Moldavië of Slovenië kunnen subsidiëren om Snowden op te nemen.

 2. Tegendraads

  Via Kamchatka naar Equador vliegen kan zo wel.

  • RHK

   Dat zou je kunnen denken maar helaas… voorbij Japan kom je onherroepelijk in “US Controlled Airspace” terecht en dat bestrijkt het grootste deel van de oceaan.
   Kijk maar eens hier http://www.airways.co.nz/aspire/_content/faa.asp

   Aansluitend heb je nog luchtruim van vriendjes en daar wil je dus ook niet door vliegen.
   Bovendien moet je nog een lijnvlucht vinden die precies die route vliegt zoals jij voorstelt en de kans is klein dat er een lijnvlucht van Kamchatka naar Ecuador is die zo vliegt. Nee… het is geen gemakkelijke opgave om daar weg te komen.

   Als ik hem was zou ik of in Rusland blijven of hen vragen me met een onderzeeboot stiekem naar een ander land te brengen.

   (in antwoord op Tegendraads)
 3. disqus_cDEBEY6Kl8

  Heeft ie al zijn mening geuit over de laatste onderdrukkende ondemocratische maatregelen van zijn gastheren.

 4. Prikker

  Het ultieme plan van iemand die op de vlucht is voor een land als de Verenigde Staten is uit hun handen blijven.
  En je kunt zeggen wat je wilt, maar daarin is hij toch 100% geslaagd.

  Hoe onduidelijker zijn vervolgstappen zijn, hoe groter de kans is dat die gaan slagen.
  Wederom 100% geslaagd plan.

  Dus ik snap dit artikel niet.

Reacties niet toegestaan