De Rijksdag brandt (nog) niet

In Duitsland worden de laatste tijd volgens de Financial Times steeds vaker parallellen getrokken tussen deze tijd en de tijd van de Weimarrepubliek.
De Weimarrepubliek was de chaotische periode tussen de Eerste Wereldoorlog en de regeringsovername door de Nazi's. Er was massale werkloosheid, er gingen banken failliet, er werd amper geregeerd en er waren knokploegen van links en van rechts die de steden terroriseerden.
Alleen dat laatste is er nu niet.
Op de eerste mei zal een grote demonstratie plaatsvinden onder de leus: 'Kapitalisme betekent oorlog en crisis.' Behalve de demonstranten zijn er nog niet veel mensen echt beducht voor dat de democratie ten onder zal gaan, maar een beetje ziek is hij al wel. Terwijl de Duitse regering vandaag de ergste economische cijfers sinds de oorlog bekendmaakt, gaat het gesprek in Berlijn niet over die cijfers, maar over de crisis van tachtig jaar geleden die Hitler aan de macht bracht.
Ook toppolitici maken zich ernstige zorgen. "Ik denk dat de woede van de mensen de komende maanden gaat overkoken," zegt bijvoorbeeld Gesine Schwan, presidentskandidaat voor de sociaal-democratische SPD.
Der Spiegel had deze week de kop: "Wereldcrisis 1929/2009: herhaalt de geschiedenis zich?"
Wat niet helpt, is dat in het najaar Bondsdagverkiezingen plaatsvinden. De coalitie tussen christen-democraten en SPD is daardoor al maanden vleugellam: er wordt niet meer geregeerd. En als de polls kloppen, zal Duitsland ook na de verkiezingen geen stabiele meerderheidsregering kennen.
Werner Abelshauser, hoogleraar in de Economische Geschiedenis: "De jaren dertig spelen in de Duitse politiek een grote rol. De grootste angst is 's avonds gewoon naar bed te gaan en ''s morgens wakker te worden in de Weimarrepubliek."
Maar er zijn voorlopige meer verschillen dan overeenkomsten. Economisch beginnen de omstandigheden steeds meer te lijken op die van tachtig jaar geleden, maar politiek nog lang niet.
De Financial Times: "De 1 mei-betogingen zullen meer dan gemiddeld uit de hand lopen, maar de Reichstag brandt nog niet."

Bron(nen):   Financial Times