FT: Immigratie zet Nederlandse politiek op zijn kop

The Financial Times bracht een bezoek aan Nederland en ontdekte dat het debat over immigratie de gevestigde Nederlandse politieke partijen ondermijnt. "Immigration derails Dutch politics."
Op de site van de Britse krant is een filmpje te zien gemaakt door Quitin Peel, redacteur Internationale Zaken, die te rade gaat bij politici van D66 en de PvdA. Twee dames van beide partijen leggen aan de Britten uit dat wij Nederlanders bang zijn geworden, en dat is de reden dat zoveel Nederlanders zich hebben afgekeerd van de Europese Unie en nu hun heil zoeken bij partijen aan het uiteinde van het politieke spectrum. "Bang voor buitenlanders en bang om ons geld kwijt te raken," zegt Judith Merkies van de PvdA.
Op het einde van de dag is Quintin Peel toch optimistisch, zo vertelt hij. De verkiezingen kunnen hier een 'gekke' uitslag opleveren, maar uiteindelijk zal het Nederlandse pragmatisme zegevieren. "De Nederlanders zijn niet tegen Europa, ze willen een ander Europa."
Peel vertelt dat het hem niet is gelukt iemand van de PVV te spreken te krijgen. Dat is de BBC dan beter afgegaan. Verslaggever Mark Mardell van de Britse omroep is naar Almere getogen, waar hij onder meer Geert Wilders interviewt. Die mag nog eens uitleggen waarom hij groot voorstander is van het recht op vrije meningsuiting, en toch de Koran wil verbieden. "Het is een boek dat aanzet tot geweld. En daar trek ik de lijn."

Bron(nen):   The Financial Times  BBC