Pakistani’s zijn Taliban nu echt beu

De Pakistaanse bevolking begint meer en meer genoeg te krijgen van de Taliban. Waren de Pakistani’s een jaar geleden nog verdeeld over hoe de regering moest omgaan met de extremistische opstandelingen, nu keren steeds meer gewone Pakistanen zich tegen het fundamentalisme van de Taliban. Volgens The New York Times geven veel vluchtelingen uit de Swat Valley de Taliban, en niet de Pakistaanse overheid, de schuld van hun ellende.
De inwoners van de Swat Valley waren in eerste instantie niet zo negatief over het akkoord dat de Pakistaanse regering met de Taliban sloot. Dat de shariawetgeving zou van kracht worden, vonden velen geen groot probleem, want de door de centrale overheid gestuurde rechtbanken functioneerden slecht. Toen de Taliban met invoering van de sharia echter geen genoegen namen en de militaire strijd voortzetten, wat leidde tot een grootscheeps offensief van het Pakistaanse leger, zijn veel Pakistani’s zich gaan afkeren van de Taliban.
Naast het feit dat veel inwoners van de Swat Valley op de vlucht zijn geslagen, beginnen ook steeds meer gewone Pakistanen de praktijken van de Taliban beu te worden. Vrouwen en meisjes worden barbaars behandeld en scholen en winkels worden in de brand gestoken. Die vorm van terreur heeft niet de steun van de gemiddelde Pakistaan. En dan hebben we de vele zelfmoordaanslagen nog niet eens besproken.
Volgens analisten in Pakistan kan de regering de steun voor de Taliban definitief marginaliseren als ze eindelijk eens voorziet in basisbehoeften van de bevolking, zoals voedsel en functionerende overheidsvoorzieningen. Dat de Taliban daarin voorheen wel voorzagen, was één van de belangrijkste redenen van hun populariteit. Als die voedingsbodem voor hun populariteit door de centrale regering kan worden weggenomen, kan het tij keren.

Bron(nen):   The New York Times