Vrouwen voorop bij protest in Iran

In alle verhalen over de onrust in Iran blijft één aspect onderbelicht, en dat is de sleutelrol die vrouwen spelen bij het protest tegen de zittende president Ahmadinejad. In de slachtofferrol (zie video, waarop te zien is hoe de oproeppolitie in koelen bloede een demonstrante doodschiet) en in de politieke rol.  De vrouw van oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi – Zahra Rahnavard – krijgt dankzij haar uitgesproken optreden veel aandacht, maar vrouwen hebben in de Iraanse geschiedenis veel vaker een belangrijke rol opgeëist en dat lijkt ook nu weer het geval.
De manier waarop Ahmadinejad de afgelopen jaren vrouwenrechten verder heeft beknot, heeft vrouwen aangezet tot georganiseerder verzet, zo schrijft Dana Goldstein in een beschouwing in The Daily Beast. Plannen om onder meer polygamie toe te staan hebben veel kwaad bloed gezet, ook bij meer conservatieve vrouwen. President Ahmadinejad was zelfs zo ver gegaan polygamie uit te leggen als een prima oplossing voor de hoge werkloosheid onder vrouwen. Een coalitie van feministes, onder wie Nobelprijs-winnares Shirin Ebadi, heeft zich met succes verzet tegen de plannen.
Vrouwen speelden ook een belangrijke rol in de campagne voor Mousavi, hoewel die als premier (1981-1989) bepaald geen voorrechter van vrouwenrechten was. Afgelopen week namen vrouwen ook volop deel aan de straatprotesten en leden van de Basij sloegen net zo hard in op vrouwen als op mannen. Onder de dodelijke slachtoffers zou zich zeker één vrouw bevinden.

Bron(nen):   The Daily Beast  Vrouw wordt doogeschoten