Al-Qaida bedreigt Chinezen in Afrika

Naast de Verenigde Staten heeft Al Qaida een andere wereldmacht tot erfvijand uitgeroepen. Het terreurnetwerk van Osama bin Laden heeft wraak gezworen voor de onderdrukking van Oeigoeren in China, in de vorm van aanslagen op Chinezen in Noordwest-Afrika.
De Algerijnse tak van Al Qaida (AQIM) heeft de oproep tot vergeldingsacties doen uitgaan, zo meldt The South China Morning Post, geciteerd door The Times. Het gaat waarschijnlijk om het eerste dreigement van Al Qaida aan het adres van China, dat kwetsbaar kan zijn voor aanslagen omdat Chinese ondernemingen op grote schaal in Afrika actief zijn.
Waarnemers menen dat de kans groot is dat andere takken van Al Qaida het voorbeeld van de Algerijnse afdeling zullen volgen en China ook tot doelwit zullen verklaren. De onrust in de Chinese provincie Xinjiang, waarbij vorige week 184 mensen om het leven kwamen, heeft in de islamitische wereld geleid tot veel sympathiebetuigingen aan het adres van de Oeigoeren. Deze islamitische minderheid heeft in China te maken met onderdrukking en discriminatie.

Bron(nen):   The Times