Vredesoverleg Midden-Oosten dichtbij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Israël beloofd dat de Verenigde Staten zich veel steviger zullen gaan verzetten tegen de ambitie van Iran om een eigen kernwapen te ontwikkelen. Met die toezegging is hervatting van de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten dichtbij gekomen, zo meldt de Britse krant The Guardian, die zegt zich te baseren op ‘Amerikaanse, Israëlische, Palestijnse en Europese zegslieden’.
De VS zullen samen met Groot-Brittannië en Frankrijk bij de VN-Veiligheidsraad aandringen op uitbreiding van de sancties tegen Iran. In ruil daarvoor zal Israël instemmen met een gedeeltelijk stopzetting van de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
Volgens The Guardian zijn de besprekingen in zo’n vergevorderd stadium dat zowel Frankrijk als Rusland zich hebben gemeld als gastheer van een vredesconferentie. Naar verwachting worden morgen meer details bekendgemaakt als de Israëlische premier Binyamin Netanyahu een bezoek brengt aan Londen, waar hij met de speciale Amerikaanse afgezant George Mitchell spreekt.

Bron(nen):   The Guardian