Het mysterie-Merkel

Angela Merkel wil op 27 september natuurlijk graag de landelijke verkiezingen winnen. Maar wat wil ze nog meer, vraagt The Wall Street Journal zich af.
Voordat ze Bondskanselier werd, kwam ze een enkele keer voor de dag met een onconventioneel idee. Zo lanceerde 4 jaar geleden een prominente partijgenoot het plan om de flattax in te voeren. Wie weet zou op die manier de loodzware belastingdruk in de Bondsrepubliek enigszins afnemen. Er kwam veel protest en de proefballon werd snel weer opgeborgen.
Sinds Merkel met de socialisten regeert, loopt ze keurig in de progressieve pas. En zijn opzienbarende inzichten en maatregelen nimmer vanuit het kanselarij in Berlijn vernomen.
Nu is bij de recente regionale verkiezingen gebleken dat Merkel en haar partij niet heilig zijn; er werden gevoelige verliezen geleden. Gunstig voor de Bondskanselier is dat haar statuur nog steeds grotendeels intact is. Maar wat wil Merkel eigenlijk? Dat is goeddeels onbekend.
In ieder geval heeft ze maar weinig gemeen met Margareth Thatcher waar ze eerder weleens mee is vergeleken. Haar vice-premier (van de SPD) Frank-Walter Steinmeier snoefde onlangs nog dat de soci's wel eens even 4 miljoen nieuwe banen zouden scheppen en dergelijke wartaal laat ze geheel onweersproken. En sinds de economische crisis ook de Bondrepubliek heeft aangedaan, is er sprake van opmerkelijk weinig daadkracht om de crisis te bezweren.
Nee, het heeft er de schijn van dat Merkel het eigenlijk wel oké vindt met de socialisten in deze coalitie - en op de ingeslagen weg verder wil. 
Dat is goed nieuws voor degenen die dol zijn op hoge belastingen, uitstekende sociale voorzieningen en een ijzeren rechtspositie voor mensen die met ontslag worden bedreigd. 
Edoch, The Wall Street Journal wordt bij deze gedachte niet echt enthousiast.

Bron(nen):   The Wall Street Journal