Balkenende kan ontkennen wat hij wil

De speculaties over een mogelijk vertrek van Jan Peter Balkenende naar de Europese Unie zijn heus geen flauwekul, in tegenstelling tot wat de Nederlandse premier zelf beweert. "Jan Peter Balkenende kan ontkennen wat hij wil, maar een mogelijk vertrek naar Europa hangt als een schaduw over zijn premierschap," schrijft Trouw.
Politiek Den Haag, inclusief het CDA, houden er wel degelijk rekening mee dat Balkenende de eerste voorzitter wordt van de Europese Raad (de regeringsleiders), een nieuwe functie die dit najaar ontstaat als het Verdrag van Lissabon wordt geratificeerd. Op papier lijkt de Nederlandse premier geknipt voor de functie. Ook de naam van de voormalige Britse premier Tony  Blair zingt rond, maar Balkenende heeft het voordeel dat hij uit een klein land komt.
De Standaard neemt de kandidatuur van Balkenende veel minder serieus. Volgens de Belgische krant zit het benoemingsproces nog volop in de fase van het ballonnen oplaten en hangen er heel veel ballonnen in de lucht. "Bijna iedereen met enige naam in Europa wordt genoemd." Naast Blair en Balkenende circuleren ook de namen van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de Spaanse oud-premier Felipe Gonzalez en de Belgische premier Herman van Rompuy.
De Volkskrant (niet grats online) spreekt van 'een tombola'. Er is een gerede kans dat de hoofdprijs aan Balkenende voorbij gaat, omdat de sociaal-democraten ook weer eens aan de beurt zijn nu recent al twee sleutelposten naar de christen-democraten zijn gegaan.
Met Balkenende viel ook nog te lachen, trouwens. "We geven het niet graag toe, en hadden er tegelijkertijd lang op gewacht: even, heel even, was premier Balkenende gisterochtend leuk," schrijft Peter Middendorp in De Pers. Het moment van de premier kwam toen Wilders informeerde of het bericht klopte dat de premier naar de EU zou gaan. Balkenende joyeus: ‘Na een dag van kritiek en een aankondiging van een motie van wantrouwen, zeggen ze nu van: ‘Ooh, gaat u alstublieft niet weg!’ Voorzitter, dit is een groots moment!’

Bron(nen):   Trouw  De Standaard  De Pers