Desintegrerende Sovjet-Unie blijkt nóg gevaarlijker dan gedacht

Dat het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een gevaarlijke periode in de wereldgeschiedenis is geweest, wisten we al. Maar in een nieuw boek van de Amerikaanse auteur David E. Hoffman, “The Dead Hand,” wordt gruwelijk duidelijk dat het nog veel erger was dan we al dachten.
In de laatste jaren vóór het aantreden van Gorbatsjov in 1985 was de paranoia onder de heersers in het Kremlin tot ongekende hoogte gestegen. Om ervoor te zorgen dat na een eventuele Amerikaanse verrassingsaanval en het wegvagen van de complete top van het staatsapparaat tóch een verwoestende tegenaanval op de Verenigde Staten kon worden uitgevoerd, bedachten ze een systeem dat de beslissing om daarbij kernwapens te gebruiken in feite in handen legde van het lagere militaire kader in de atoombunkers.
Dat doet wel heel sterk denken aan de scene in Stanley Kubricks “Dr. Strangelove,” waarin een hallucinerende Amerikaanse generaal op een afgelegen basis in Alaska eigenhandig een kernoorlog op gang brengt door de raketten onder zijn beheer op de Sovjet-Unie af te vuren.
Daarnaast blijkt uit het boek dat de Sovjets in het geheim bezig waren een ‘superbacterie’ te kweken, die mensen eerst een onschuldige aandoening zou bezorgen, om vervolgens (als ze aan de beterende hand leken) alsnog genadeloos toe te slaan.
Hoffmann levert harde kritiek op het team van toenmalig minister van Defensie Dick Cheney onder de eerste president Bush, dat van Amerikaanse zijde geen enkele poging werd ondernomen om te voorkomen dat dit soort kennis na de ineenstorting van het Sovjet-imperium in het illegale circuit terechtkwam.

Bron(nen):   The New York Times