Frédéric Mitterrand, nieuwe affaire

Het gaat nu wel erg hard met de Franse cultuurminister Frédéric Mitterrand - hard naar beneden. Vandaag is hij opnieuw in verlegenheid gebracht en opnieuw gaat het om een weinig frisse affaire.
Eerder deze week kwam hij in opspraak als sekstoerist die het in Thailand - blijkens zijn eigen boek La Mauvaise Vie - zou hebben gedaan met minderjarige jongens. Ook daarom zou hij de filmer annex kinderverkrachter Roman Polanski zo hartstochtelijk  hebben verdedigd. Een en ander werd door Mitterrand in alle toonaarden ontkend.
Nu valt in Franse kranten het volgende te lezen. 
Op het Franse eiland La Réunion (voor de kust van Afrika) zijn drie jongens veroordeeld wegens verkrachting van een 16-jarig meisje. Tijdens de rechtszaak werd een brief van (de in Frankrijk beroemde) Mitterrand ingebracht, waarin hij het opneemt voor een van de jongens. Waarom? De moeder van de betreffende jongen is zijn petekind, vandaar. In deze brief biedt Mitterrand ondermeer aan dat hij de jongen na zijn straf zal begeleiden om hem weer op het rechte pad te krijgen. Door hem stage te laten lopen op het Franse culturele centrum in Rome, waar Mitterrand destijds directeur was. Doel: minder straf. 
Ook zou hij in de brief vergoelijkende opmerkingen over de jongen hebben gemaakt (wat Mitterrand nu overigens bestrijdt). 
Wel schreef hij zijn brief op briefpapier van het Romeinse Villa Medicis. Om maximaal gewicht in de schaal te leggen, wat hem nu zeer wordt aangerekend.
Misschien was dit zaakje nog klein gebleven als die minderjarige Thaise jongens niet voorbij waren gekomen, maar dat is niet het geval. En Mitterrand heeft er nu een probleem bij. 
Of hij zich hier net zo handig weet uit te draaien als zijn oude oom altijd weer lukte (de voormalige president Mitterrand), dat is niet bekend.
 

Bron(nen):   Libération