‘Terreuraanslag in India aanstaande’

De Indiase premier Manmohan Singh heeft de legerleiding (foto) opgedragen zich voor te bereiden op een aanstaande terroristische aanslag van ‘een ander land of van een organisatie’. Met dat andere land bedoelde hij Pakistan. Binnenkort viert de aanslag van november vorig jaar op Mumbai zijn eerste verjaardag en Singh zegt dat er aanwijzingen zijn voor een herhaling van zo’n soort aanslag.
De aanslagen in Bombay van november 2008 betroffen een reeks van tien gelijktijdig gepleegde terroristische aanslagen. De hieruit voortvloeiende bezettingen van gebouwen en gijzelingen duurden in sommige gevallen tot 29 november. Bij de aanslagen vielen zeker 173 doden en ongeveer 308 gewonden, voor het merendeel Indiërs maar ook enkele tientallen personen uit andere, vooral westerse landen.
De aanslagen werden door tien à vijfentwintig, vermoedelijk uit Pakistan afkomstige, islamitische terroristen uitgevoerd. Volgens de enige overlevende terrorist was het plan geweest ‘een Indiaas 9/11’ tot stand te brengen. In India groeit de zorg over de steeds instabielere situatie in buurland Pakistan.
“Onze troepen moeten zich voorbereid op strijd op niet traditionele wijze."

 

Bron(nen):   Dawn (Pakistan)