Aanslagen Bagdad markeren nieuwe strategie

De dubbele bomaanslag in Bagdad, waarbij zondag meer dan 130 mensen om het leven zijn gekomen, markeert een nieuwe strategie van het verzet: spectaculaire aanslagen op regeringsgebouwen moeten de autoriteit ondermijnen van premier Nouri al Maliki, in de aanloop naar de verkiezingen van begin volgend jaar.
De aanslagen waren de zwaarste sinds 2007. In combinatie met een aanslag half augustus waarbij circa honderd mensen het leven lieten, hebben opstandelingen nu tal van goed beschermde bestuurssymbolen verwoest, waaronder de ministerie van Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie.
The Washington Post wijst erop dat deze twee grote aanslagen zich onderscheiden van eerdere aanvallen, die gericht waren op drukbezochte moskeeën, markten en restaurants. Die leken vooral bedoeld om de oorlog tussen diverse bevolkingsgroepen aan te wakkeren.
Maliki wil in de verkiezingen beklemtonen dat hij voor rust en veiligheid heeft gezorgd. Die laatste bewering is echter moeilijk vol te houden na de dubbele aanslag van zondag.

Bron(nen):   The Washington Post