Leegloop bij Colombiaanse guerrilla

De Nederlandse guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer kan straks het licht in de jungle van Colombia uitdoen. De guerrillabeweging Farc, waarbij de voormalige studente uit Groningen zich heeft aangesloten, verliest in snel tempo aan slagkracht, mede door het hoge aantal deserteurs.
Sinds het aantreden van president Uribe in 2002 hebben 12.000 guerrilleros de wapens neergelegd, van wie ruim 3.000 dat vorig jaar deden. Met Amerikaanse steun moedigt het Colombiaanse leger de guerrillastrijders aan te deserteren, onder meer door hen te beloven dat ze niet zullen worden vervolgd.
Steeds vaker gooien niet alleen guerrillasoldaten maar ook de commandanten de handdoek in de ring, zo meldt Time. Tot de deserteurs behoort ook de commandante Karina, die haar voormalig medestrijders nu via de legerradio oproept de strijd op te geven.
Het Colombiaanse leger heeft nu het tij mee. De moraal onder de FARC-strijders wordt aangetast door het hoge aantal deserties. En de deserteurs leveren belangrijke militaire informatie, waardoor het leger de rebellen nog verder in het nauw kan drijven. Vervolgens zijn de guerrillastrijders weer eerder geneigd de benen te nemen.

Bron(nen):   Time